pondelok, 13. júna 2011

Anna Pavlova - The Dying Swan



Tak, vďaka tejto baletke Anne Pavlovej, si môžeme pochutiť na  Pavlovej torte.  Túto tortu pre ňu po 1x urobil šéfkuchár hotela vo Wellingtone v roku 1926, kde  bola ubytovaná počas svojho turné. Inšpiroval sa nadýchanou baletnou sukňou slávnej baletky.
ako vidíte bez šľahačky, ale vy ju určite nevynechajte
  
                                                            
                                                           Torta Pavlova
                                     recept FOOD 6/2001 upravený

        3         bielka
     175 g    cukru - kryštálového
     1/2 ČL   vinného octu
     1    ČL   maizeny
    300 ml    smotany na šľahanie -ja som ju vynechala,ale aj tak chutilo
     1-4 ČL  ružovej vody
     350 g     jahôd

 1. Rúru si predhrejte na 150 °C.
 2. Na papier na pečnie si obkreslite kruh o priemere cca 22 cm a položte ho na vymastený plech.
 3. Bielky šľahajte s polovicou cukru do polotuha a potom pridajte zbytok cukru + ocot + maizenu.
 4. Potom neroztekajúcu hmotu rozotrite do kruhu na papieri na pečenie. Vložte do rúry a pečte, asi hodinu.
 5. Po upečnení nechajte tortu dôjsť vo vypnutej otvorenej rúre.
 6. Nechajte dôkladne vychladnúť. Položte na servírovací tanier. Tesne pred podávaním ušľahajte do tuha          šľahačku s ružovou vodou. Na snehový korpus dajte šľahačku  a ozdobte bohato jahodami.






                                                         

                                                        

6 komentárov:

  1. Ach, ty si už druhá, u ktorej na blogu som dnes objavila Pavlovu... žeby znamenie zhora? Asi by som sa mala do nej pustiť aj Ja:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vanilka, to vieš JAHODY ÚTOČIA!S kľudom sa do nej pusti, niet čo pokaziť a jahody si užime práve teraz, keď je ich top sezóna.Pekný deň!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Už toľko krát som ju chcela urobiť...To som netušila že má taký romantický pôvod, ale premýšľala som prečo sa tak volá:) ďakujem Ivanka za objasnenie názvu a aj pôvodu tortičky:)... vydarila sa ti úúúplne nádherne

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ajka, aj ja som sa na ňu dlho chystala. Zaostrila som lepšie na recept, je tak jednoduchý, že už som neodolala.Ahoj.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ivka co je to ta ruzova voda ????????????

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ivet,už si si to určite vygooglila - ide o aromaticku prísadu - zabudla som dopisat,že to ide aj bez nej.Pekne pečenie!

    OdpovedaťOdstrániť