Preskočiť na hlavný obsah

Anna Pavlova - The Dying Swan



Tak, vďaka tejto baletke Anne Pavlovej, si môžeme pochutiť na  Pavlovej torte.  Túto tortu pre ňu po 1x urobil šéfkuchár hotela vo Wellingtone v roku 1926, kde  bola ubytovaná počas svojho turné. Inšpiroval sa nadýchanou baletnou sukňou slávnej baletky.
ako vidíte bez šľahačky, ale vy ju určite nevynechajte
  
                                                            
                                                           Torta Pavlova
                                     recept FOOD 6/2001 upravený

        3         bielka
     175 g    cukru - kryštálového
     1/2 ČL   vinného octu
     1    ČL   maizeny
    300 ml    smotany na šľahanie -ja som ju vynechala,ale aj tak chutilo
     1-4 ČL  ružovej vody
     350 g     jahôd

 1. Rúru si predhrejte na 150 °C.
 2. Na papier na pečnie si obkreslite kruh o priemere cca 22 cm a položte ho na vymastený plech.
 3. Bielky šľahajte s polovicou cukru do polotuha a potom pridajte zbytok cukru + ocot + maizenu.
 4. Potom neroztekajúcu hmotu rozotrite do kruhu na papieri na pečenie. Vložte do rúry a pečte, asi hodinu.
 5. Po upečnení nechajte tortu dôjsť vo vypnutej otvorenej rúre.
 6. Nechajte dôkladne vychladnúť. Položte na servírovací tanier. Tesne pred podávaním ušľahajte do tuha          šľahačku s ružovou vodou. Na snehový korpus dajte šľahačku  a ozdobte bohato jahodami.






                                                         

                                                        

Komentáre

  1. Ach, ty si už druhá, u ktorej na blogu som dnes objavila Pavlovu... žeby znamenie zhora? Asi by som sa mala do nej pustiť aj Ja:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vanilka, to vieš JAHODY ÚTOČIA!S kľudom sa do nej pusti, niet čo pokaziť a jahody si užime práve teraz, keď je ich top sezóna.Pekný deň!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Už toľko krát som ju chcela urobiť...To som netušila že má taký romantický pôvod, ale premýšľala som prečo sa tak volá:) ďakujem Ivanka za objasnenie názvu a aj pôvodu tortičky:)... vydarila sa ti úúúplne nádherne

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ajka, aj ja som sa na ňu dlho chystala. Zaostrila som lepšie na recept, je tak jednoduchý, že už som neodolala.Ahoj.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ivka co je to ta ruzova voda ????????????

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ivet,už si si to určite vygooglila - ide o aromaticku prísadu - zabudla som dopisat,že to ide aj bez nej.Pekne pečenie!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…