Preskočiť na hlavný obsah

Obsesia jahodami

Posledné jahody som využila a odprisahala rodine, že nejakú dobu nebudem piecť a pripravovať nič sladké. Uvidíme, dokedy im to vydrží.
   Takže, ak nemáte zákaz, určite vyskúšajte:


                                                           Eton mess
                                                       Apetit 5/2011 pre 6-8 osôb
                             táto dobrota dostala názov podľa anglickej Eton College, kde sa podáva pri tradičnom kriketovovm zápase 

3 bielka, 175 g kryšt.cukru - alebo využite zbytok torty Pavlova ako ja
450 -500 g čerstvých jahôd
570 ml smotany na šľahanie
1 ČL práškového cukru

1. Upečte si pusinky. Bielky vyšľahajte dotuha a potom po lyžičkách zašľahávajte kryštálový cukor. Zo snehu potom urobte kopčeky - pusinky na plechu vyloženým papierom na pečenie. Pečte pri 140 °C cca hodinu. Alebo urobte jednu veľkú pusinku, ako som to urobila v recepte z nedele.
2. Polovicu jahôd rozmixujte spolu s práškovým cukrom na pyré. Odporúčajú prepasírovať, ale zdá sa mi to v celku zbytočné. Upečené pusinky rozlámte na 2 cm kúsky a dajte do väčšej misky, pridajte nakrájané zbytok  jahôd a vyšľahanú šľahačku - jemne premiešajte. Do pohára dajte najprv trochu jahodového pyré, potom pusinkovú zmes, opäť trochu pyré a ozdobíme jahodami.
Je to vlastne torta Pavlova, trochu inak naservírovaná s časťou jahôd na pyré. Výborné.


 

Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a ...

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech       ...

Banánový chlebík

máme v našej rodine všetci radi, takže ho pečiem rada a často. Tento som piekla cez víkend.  Ja ho mám rada šťavnatejší, vlhkejší. A práve tento recept patrí medzi tie mne chuťovo vyhovujúce. Tak, keď sa Vám na kuchynskej linke "povaľujú" prezreté banány, smelo do toho!                                                                           Banánový chlieb                                                                      1 pohár  = 250 ml 1 a 3/4 pohára hladkej múky 3/4 pohára trstinového cukru 1 ČL sódy bikarbóny 1/2 ČL soli 1 ČL škorice 3 banány 2 vajcia 1/2 pohára oleja nahrubo nasekaná č...