Preskočiť na hlavný obsah

Obsesia jahodami

Posledné jahody som využila a odprisahala rodine, že nejakú dobu nebudem piecť a pripravovať nič sladké. Uvidíme, dokedy im to vydrží.
   Takže, ak nemáte zákaz, určite vyskúšajte:


                                                           Eton mess
                                                       Apetit 5/2011 pre 6-8 osôb
                             táto dobrota dostala názov podľa anglickej Eton College, kde sa podáva pri tradičnom kriketovovm zápase 

3 bielka, 175 g kryšt.cukru - alebo využite zbytok torty Pavlova ako ja
450 -500 g čerstvých jahôd
570 ml smotany na šľahanie
1 ČL práškového cukru

1. Upečte si pusinky. Bielky vyšľahajte dotuha a potom po lyžičkách zašľahávajte kryštálový cukor. Zo snehu potom urobte kopčeky - pusinky na plechu vyloženým papierom na pečenie. Pečte pri 140 °C cca hodinu. Alebo urobte jednu veľkú pusinku, ako som to urobila v recepte z nedele.
2. Polovicu jahôd rozmixujte spolu s práškovým cukrom na pyré. Odporúčajú prepasírovať, ale zdá sa mi to v celku zbytočné. Upečené pusinky rozlámte na 2 cm kúsky a dajte do väčšej misky, pridajte nakrájané zbytok  jahôd a vyšľahanú šľahačku - jemne premiešajte. Do pohára dajte najprv trochu jahodového pyré, potom pusinkovú zmes, opäť trochu pyré a ozdobíme jahodami.
Je to vlastne torta Pavlova, trochu inak naservírovaná s časťou jahôd na pyré. Výborné.


 

Komentáre

  1. ja by som si tiež jeden prosila :)) ... jahody a bielkové pusinky sú moja obľúbená kombinácia :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dievčatá, tak aspoň tak viruálne :))).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…