Preskočiť na hlavný obsah

Víkendovanie











Dni ubiehajú, dokonca aj babie leto dorazilo a ja si zvykám na život po. A tak žijeme ďalej, Košice sú plné akcií v sobotu prebehla akcia Noc svetla a zvuku-súčasné umenie v netradičných priestoroch , v nezvyčajnom čase od 19 hod. do 02,00 hod. toľko ľudí v centre mesta som už dávno nevidela.

A nedeľa bola Maratónska, konal sa už 87. ročník a je to najstarší maratón v Európe a druhý najstarší na svete /po Bostonskom maratóne/- padol dokonca traťový rekord. Kéňania vraj milujú teplejšie počasie a to dnes bolo nádherné.

Ešte sme stihli vo VSGalérii výstavu fotografií p.Vladimíra Železného z Prahy s názvom Muj Štefl. Išlo o fotografie zo súčastného židovského prostredia a mnohé boli krásne.Páčili sa mi k nim komentáre... a tiež motto autora: Sme ako olivy. To najlepšie zo seba vydávame, až keď sme drvení :).

A tiež som vyskúšala nový recept a uvarila som Jednoduchú polievku z pečených paradajok a chlebom, mňam bola výborná a tu je recept - trochu som si ho upravila, ale dole uvádzam originál v angličtine s olivami :

15 paradajok - stredne veľkých
1 cibuľu
2 hlavičky cesnaku
4 poháre kuracieho vývaru -ja som použila bio zeleninový
bazalku podľa chuti
parmigiano reggiano
olivový olej
soľ, mleté čierne korenie

Umyté paradajky rozrežeme na polovičky, pridáme naprieč rozdelený cesnak, cibuľu, osolíme, opepríme a zalejeme olivovým olejom. Pečieme cca 1 1/2 hod. na 200°C. Po miernom vychladnutí zlejeme zeleninu do hrnca, alebo mixéra a vymixujeme ponorným mixérom. Dáme prevrieť, môžeme pridať bazalku a prilejeme vývar. Nakoniec pridáme na kocky nakrájaný suchý chlieb a povaríme.
Podávame s nasekaných parmezánom.

A môžeme začať ďalší týždeň.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a ...

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech       ...

Banánový chlebík

máme v našej rodine všetci radi, takže ho pečiem rada a často. Tento som piekla cez víkend.  Ja ho mám rada šťavnatejší, vlhkejší. A práve tento recept patrí medzi tie mne chuťovo vyhovujúce. Tak, keď sa Vám na kuchynskej linke "povaľujú" prezreté banány, smelo do toho!                                                                           Banánový chlieb                                                                      1 pohár  = 250 ml 1 a 3/4 pohára hladkej múky 3/4 pohára trstinového cukru 1 ČL sódy bikarbóny 1/2 ČL soli 1 ČL škorice 3 banány 2 vajcia 1/2 pohára oleja nahrubo nasekaná č...