Preskočiť na hlavný obsah

Víkendovanie











Dni ubiehajú, dokonca aj babie leto dorazilo a ja si zvykám na život po. A tak žijeme ďalej, Košice sú plné akcií v sobotu prebehla akcia Noc svetla a zvuku-súčasné umenie v netradičných priestoroch , v nezvyčajnom čase od 19 hod. do 02,00 hod. toľko ľudí v centre mesta som už dávno nevidela.

A nedeľa bola Maratónska, konal sa už 87. ročník a je to najstarší maratón v Európe a druhý najstarší na svete /po Bostonskom maratóne/- padol dokonca traťový rekord. Kéňania vraj milujú teplejšie počasie a to dnes bolo nádherné.

Ešte sme stihli vo VSGalérii výstavu fotografií p.Vladimíra Železného z Prahy s názvom Muj Štefl. Išlo o fotografie zo súčastného židovského prostredia a mnohé boli krásne.Páčili sa mi k nim komentáre... a tiež motto autora: Sme ako olivy. To najlepšie zo seba vydávame, až keď sme drvení :).

A tiež som vyskúšala nový recept a uvarila som Jednoduchú polievku z pečených paradajok a chlebom, mňam bola výborná a tu je recept - trochu som si ho upravila, ale dole uvádzam originál v angličtine s olivami :

15 paradajok - stredne veľkých
1 cibuľu
2 hlavičky cesnaku
4 poháre kuracieho vývaru -ja som použila bio zeleninový
bazalku podľa chuti
parmigiano reggiano
olivový olej
soľ, mleté čierne korenie

Umyté paradajky rozrežeme na polovičky, pridáme naprieč rozdelený cesnak, cibuľu, osolíme, opepríme a zalejeme olivovým olejom. Pečieme cca 1 1/2 hod. na 200°C. Po miernom vychladnutí zlejeme zeleninu do hrnca, alebo mixéra a vymixujeme ponorným mixérom. Dáme prevrieť, môžeme pridať bazalku a prilejeme vývar. Nakoniec pridáme na kocky nakrájaný suchý chlieb a povaríme.
Podávame s nasekaných parmezánom.

A môžeme začať ďalší týždeň.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…