Preskočiť na hlavný obsah

Už sme dlho nepiekli :)

      Skoro každú sobotu  o 8 hod. som na trhu dolu v meste. Väčšinou s mojou sestrou, spolu  zahajujeme sezónu  obvykle začiatkom marca, keď začínajú predávať mladé cibuľky,redkvičky a  narcisy , končíme po Dušičkách, to nakupujeme tekvice a chryzantémy. A potom pekne-krásne nesmieme vynechať náš rituál -   cappucino s croisantom /ja/ a ristrettom /moja sestra/v talianskej kaviarničke.Takto  naštartované začína náš víkend. Na túto kávu sa teším celý týždeň.

    Túto sobotu som kúpila krásnu mrkvu a tak som upiekla :


                          Mrkvový koláč


300 g  hladkej múky
2 ČL kypriacého prášku
200 g  hnedého cukru
2  ČL mletej škorice
400 g na jemno nastrúhanej mrkvy
250 g orechov, nadrobno nasekaných
hrsť hrozienok
4 vajcia
250 ml slnečnicového oleja
tuk na vymazanie plechu

Na krém: 175 g pomazánkového masla /Sabinovská-bez príchute/ ja som pridala aj tvaroh v črievku-úplne jemný
               100 g práškového cukru
                 75 g masla

Postup: 1. Rúru vyhrej na 180 °C, vylož papierom na pečenie, okraje som vymazala a osypala múkou. Zmiešaj múku + kypriaci prášok + škoricu. Pridaj mrkvu, orechy, hrozienka. Vajcia s ručným mixérom vyšľahaj spolu s cukrom do peny a potom postupne zašľahaj olej. Vlej do mrkvovej zmesi, premiešaj a vylej na plech. Peč cca 50 minút. Daj vychladnúť.
2. Na krém vymiešaj dôkladne všetky prísady a natri na vychladnutý koláč.

PS: Cesta sa mi videlo akosi veľa tak som ho piekla na veľký plech, nabudúce ho určite vyskúšam do veľkej tortovej formy /alebo pájovej/ - mám radšej vyššie koláče, ale chuťovo bol výborný - ako skoro vždy z Apetitu, len som si ho trošičku upravila.

Komentáre

  1. Ak by som ťa nepoznala, myslela by som si že máš doma aspoň 5 chlapov, ktorý milujú sladké. Keby by som v časopise uvidela koláč z mrkvy, ani by som si neprečítala návod. No keď čítam tvoje recepty a komentár k tomu (o fotkách ani nehovorím) túžim to hneď vyskúšať. Ten Váš sobotňajší rituál sa mi veľmi páči. Mala by som niečo podniknúť aj ja s mojou sestrou. My sme ešte stará škola a v sobotu upratujeme. (výhovorka pre Mira, keď sa mi nechce ísť na chatu). Tak Ď za nápad.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oľga, aj vo mne sa bije stará škola /sestra má upratovačku v piatok,tak sa vracia do vygruntovaného bytu :),slepá závisť/ tak pre moju duševnú pohodu si niekedy nadbehnem v piatok,niekedy poriadok príliš neriešim, vynííímočne deti prekvapia,ale hlavne tým naštartovaním myslím rýchle tempo očisty bytu práve po našom rituály.Pa.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Je to super, keď sa vieme tešiť z maličkosti. Musím sa pochváliť, ale ja som si urobila jesenné aramžma. Mam poci, že nič krajšie som nevidela. Škoda, že to so mnou nik nezdieľa. To si ma, ale inšpirovala ty. Povedala som si, že keď Iva, tak chutne vypeká ja tiež niečo stvorím. Tak som si urobila čaj a kochám sa. Čakám na ďalšie nakopnutie.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Doma mi zakázali piecť :), dúfam, že ich to čoskoro prejde :). Tak som si tiež uvarila čaj a čakám na to správne nakopnutie.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…