Preskočiť na hlavný obsah

Jeseň na DRAKA a tekvicový koláč



Keď je Jeseň na DRAKA je skoro nutnosť upiecť si  tento voňavý a výborný koláčik. Vopred upozorňujem, že najlepšie chutí minimálne po 4-hodinovej túre, po poldennom púšťaní šarkana a zbieraní šípok ... , alebo po celodennej "lopote" pri hrncoch pri organizovaní rodinnej oslavy /však Dada/ a vy si konečne môžete vyložiť nôžky uvariť kávu alebo čaj a slastne oddychovať  ....

Tekvicový korenený koláč

Cesto: 1/2 pohára /113gr/ masla, izbovej teploty
1 1/4 pohára /270gr/ hnedého cukru
3 veľké vajcia
1 pohár /240ml/ tekvicového pyré /pečiarku t.j.sladkú, nie obyčajnú tekvicu nakrájať na plech, piecť na 200° cca 30 minút-po upečení vymixovať
1 ČL vanilkového extraktu
2 poháre /200gr/ hladkej múky
1/4 ČL prášku do pečiva
1 ČL sóda na pečenie
1/2 ČL soli
1/2 ČL škorice
1/4 ČL sušeného zázvoru-ja som nedala
1/8 ČL pomletého klinčeka
1/2 pohára /120ml/ cmaru, izbovej teploty

Plnka: 228 gr nátierky,pomazánkové maslo/cream cheese/, bez chuti a vône, napr. Sabinovská nátierka
1/4 pohára /56gr/ masla, izbovej teploty
2 PL javorového sirupu - tu som to trochu oklamala, nahradila som medom
3 poháre ??? /345gr/ práškového cukru-ja viem, samovražda, preto tá hore uvedená túra- nabudúce skúsim menej, odporúčajú ho preosiať

Posýpka: 1/2 pohára /50 gr/ nasucho popražených orechov

Postup: Vymixovať elektrickým šľahačom masla a cukor - okolo 2-3 minút. Pridať vajcia, tekvicové pyré, vanilkový extrakt a cmar. Zvlášť zmiešať múku + sóda na pečenie + kypriaci prášok + korenie. Všetko to jemne zmiešať. Odporúčajú piecť v dvoch 20 cm tortových formách - ja som piekla v jednej, približne 30 minút na 200 °. Po upečení dobre vychladnúť, rozrezať na polovicu.
Medzitým si urob plnku. Do mixéra pridaj postupne pomazánkové maslo + maslo + práškový cukor + javorový sirup. Môžeš naplniť stred + celú tortičku. Na vrch posypať na sucho opraženými, nahrubo nasekanými orechami, mňam.

Tu je originálny recept, ja som si ho trochu upravila:





Komentáre

  1. Tak toto skúšať asi nebudem. Na mňa je to dosť zložité. Iva, chcela by som vedieť kto tie dobroty u vás zje. Ja mám doma už zakázané piecť. Obdivujem však tvojú kreatívnosť. Prvý krát som počula o tekvicovom koláči, ale veľmi dobre vyzerá a verím, že aj chuti. Keď vidím tie tvoje recepty, mám nervy že ja varím len obyčajné jedla. No inšpirovala si ma, tak Ď.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oľga, myslím, že obyčajné jedlá sú aj tak najlepšie. Ja také varím tiež, ale rada si to spestrím, aby nebola nuda :}.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Ivo,diky za receptik,dortik vypada uzasne.Take fotky z pousteni draka jsou moc hezke.Je to moc fajn,kdyz se podzim vydari a muzem si jeste uzit trosku toho slunicka.Pa,Monka....

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…