Preskočiť na hlavný obsah

Kôprové blues

   Asi to všetky poznáte,niekedy je tak ťažké ísť ďalej a tváriť sa, že všetko je tak ako je. Lebo naozaj slnko vyjde opäť ráno, pozdravíte sa opäť  so susedou, keď ráno vyháňate svoje deti do školy , opäť si pozriete večerné správy.......a tak som dnes opäť varila, trochu pripravovala látky na projekt nášho patchwork klubu na stredu, vyskúšala môjho syna z Fyziky a Prírodopisu, pozrela si Vášeň a pýchu, pokecala so sestrou po telefóne a tak pomaliiinky sa vracia môj život  do akéhosi normálu. Tak tu je moje dnešné kôprové blues /Daduš, aj s lyžicou/:
                                        
                                                 Kôprová omáčka so strateným vajcom 

8   vajíčok
8   zemiakov
6   dl vývaru
60  g masla
60  g hladkej múky
2   dl smotany /12%/
1    zväzok kôpru-ja som použila mrazený, na trhu už bol vypredaný
6    lyžičiek octu
1    lyžička cukru
soľ

1. V hrnci roztopím maslo. 2. Pridám múku a za stáleho miešania urobím svetlú zápražku. 3. Zalejem vývarom a rozšľahám metličkou do hladku.4. Za stáleho miešania privediem k varu, stiahnem oheň a nechám pozvoľna variť. 5. Medzitým ošúpem zemiaky a dám ich uvariť v osolenej vode, odstavím. 6. Do omáčky pridám 2 lyžičky octa, soľ, lyžičku cukru, prilejem smotanu, pridám kôpor a nechám dovariť. 7. V 1 l vody dám zovrieť vodu, pridám 4 lyžičky octu a 2 lyžičky soli. 8.Do vriacej vody vyklepnem vajíčka. 9. Nechám povariť cca 5 minút, vyberiem. 10. Nakoniec vajíčka i zemiaky pridám do omáčky a varím cca 10 minút.
   Tento recept mám z www.vikipapa.blogspot.com zaujimavý blog o varení, dúfam, že vám bude chutiť a ja ďakujem Viki za inšpiráciu.


A konečne som sa trochu rozhýbala v patchworkovaní, môj blog má dokonca aj názov podľa môjho hobby i keď priznávam, že teraz by sa mohol volať Varím pre celé Košice :).

Komentáre

  1. Ivanka, ako vidím, omáčka sa vydarila famózne! Dúfam, že chutila a som rada, že si sa zatúlala pre inšpiráciu práve na moj blog... :-) I u Teba to tu vyzerá útulne a sľubne... teším sa na ďalšie články!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Viki,naozaj veľmi chutila.Riadila som sa presne podľa tvojho receptu. Je to paráda keď sa jedlo vydarí, keď chute presne sadnú.Takže teším sa na ďalšie inšpirácie :}.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kôpor veľmi nemusím, ale vyskúšam. Už sa teším na vianočné recepty. Dúfam, že ma nesklameš.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Oľga, no mám nejaké obľúbené :), ale nebudem to preháňať, dúfam :}.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Začala som zhora a vidím, že Ty stále makáš.
    Aj sľúbená lyžica už tam je. Ďakujem. Blues, omáčka vyzerá fakt dobre.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…