Preskočiť na hlavný obsah

Jabĺčkový koláč


Je tu čas jabĺk a u nás sa tiež akosi nahromadili, nemala som chuť na nejaké komplikované postupy a tak som  na google zadala  Jablkový koláč, zo surovín, ktoré mám bežne doma a upiekla som , tu je recept:


Domáci šťavnatý jablkový koláč
na veľký plech


5 vajec
400 g kryštálového cukru /dala som menej/
400 g polohrúbej múky
2 dcl oleja
1 PL sódy bikarbóny
700 g strúhaných jabĺk
hrsť orechov alebo hrozienok

Postup: Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do zhustnutia, pridáme olej, múku zmiešanú so sódou bikarbónou, kakao a strúhané jablká POZOR určite jablká vyžmýkajte, aby koláč nebol až príliš "šťavnatý". Kto má rád škoricu tak ju teraz pridá. Ja som navrch ešte dala zvyšok plnky z nedeľňajšej makovej  štrúdli. Dobre premiešame na vymastenom a múkou vysypanom plechu pečieme cca 40 minút na 200 °C. Po upečení ho môžeme natrieť obľúbeným lekvárom a posypať kokosom, alebo ako ja nastrúhanou čokoládou.





Komentáre

  1. Ahoj Ivanči, dnes 10.10.2010 si upiekla super koláčisko z jabĺk.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Keď som videla, ako vypekáš dostala som chuť na niečo sladké. Upiekla som šišky. Ak to pôjde takto ďalej, zbohom línia. Recept na jablkový koláč si odložím. Skúsim upiecť aj brownies.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Oľga, ako hovoríš zbohom línia.Ako sa tak sledujem, ja mám také "pečiace" obdobia niekoľkokrát za rok, tiež mi to rodina zakazuje, ale keď je dlhšia pauza tak im to chýba :). Pečenie je pre mňa relax, ale uznávam, škoda,že to nie je napr.taký beh.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…

Z nočného

stolíka. Krásna kuchárska kniha, s krásnymi fotografiami ešte krásnejšej Mimi, matke ôsmych detí a majiteľke 15 psov, ako to všetko zvláda, je pre mňa záhadou.  Asi to bude tým francúzskym vidiekom .....


Viac na blogu MIMI THORISSON.