Preskočiť na hlavný obsah

Ekologický pozdrav

    Pamätám si, že niekedy dávno Halina Pawlovská opisovala podivnosti svojej mami. Tá nepretržite a neúnavne vymývala už raz použité sáčky, ktoré večne sušila v kúpelni, skladovala papierové vrecká od múky, cukru na ďalšie použitie. Možno to sami poznáte, moji rodičia boli na tom podobne. Boli to vojnové deti, keď okrem neustáleho zásobovania a zhromažďovania potravín /čo keď vypukne 3.svetová/  sa vlastne správali, veľmi ekologicky a humánne.A nad všetkým tým humbukom ohľadne ekológie a bio výrobkami len krútili hlavami.

 Moje  kamarátky už poznajú môjho "ekologického manžela". Okrem toho, že u nás doma zaviedol  recykláciu  všetkého možného, je presvedčený Vegetarián.Aj keď mu mäso chutí a vonia, neje mäso zvierat  aj z dôvodu, že nechce zabíjať a vie, že aj tak neumrie hladom. Dôvodov je viac, ale čo sa mi na ňom páči, že nikoho k vegetariánstvu nenúti a nenanucuje, len on sám chce niečo zmeniť, niečo "malé" urobiť pre túto Planétu. Ja viem, boli tu už mnohí, ktorí to tiež skúsili a prestali, ale to naozaj vôbec nevadí, lebo aspoň na chvíľu chceli a aj niečo urobili. Aj preto ho  ľúbim :} . No sú aj chvíle, keď to nie je až tak jednoznačné, :} to keby náhodou čítal.

Čo týmto chcem povedať? Včera som dostala krásnu nákupnú tašku až z ďalekého New Yorku, predávanú v známom  reťazci so zdravou výživou, s karabinkou na kabelku, aby stále keď pôjdem na nákup som mala do čoho a nebalila nákup do stále a stále nových umelých tašiek a ako sa u nás na východe hutorí : "Aj tak še da!"




Prosím, neľakajte sa v popredí Zber papiera :).

Komentáre

  1. Páči sa mi ako si sa vyznala z lásky k Peťovi. Tiež som si spomenula na svojú starú mamu u ktorej na štúre viali igelitové sáčky. Ďakujem, vyčarilo mi to úsmev na tvári.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hehe, moja babka háčkovala z nastrihaných sáčkov od mlieka rohožky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčatá, tak-tak, tým našim predkom určite kreativita nechýbala, všetko spotrebovali do konečného konca :}.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. A ja už 10 rokov hovorím, že mám kamarátku, ktorá si nosí tašky do obchodu, lebo myslí ekologicky.
    Tak to je podraz. Dobre cigareťáky, aj to čo nevieš ako sa volá, veď vieš.
    A prečo spôsobuješ tie jednoznačné chvíle?

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…