Preskočiť na hlavný obsah

Ekologický pozdrav

    Pamätám si, že niekedy dávno Halina Pawlovská opisovala podivnosti svojej mami. Tá nepretržite a neúnavne vymývala už raz použité sáčky, ktoré večne sušila v kúpelni, skladovala papierové vrecká od múky, cukru na ďalšie použitie. Možno to sami poznáte, moji rodičia boli na tom podobne. Boli to vojnové deti, keď okrem neustáleho zásobovania a zhromažďovania potravín /čo keď vypukne 3.svetová/  sa vlastne správali, veľmi ekologicky a humánne.A nad všetkým tým humbukom ohľadne ekológie a bio výrobkami len krútili hlavami.

 Moje  kamarátky už poznajú môjho "ekologického manžela". Okrem toho, že u nás doma zaviedol  recykláciu  všetkého možného, je presvedčený Vegetarián.Aj keď mu mäso chutí a vonia, neje mäso zvierat  aj z dôvodu, že nechce zabíjať a vie, že aj tak neumrie hladom. Dôvodov je viac, ale čo sa mi na ňom páči, že nikoho k vegetariánstvu nenúti a nenanucuje, len on sám chce niečo zmeniť, niečo "malé" urobiť pre túto Planétu. Ja viem, boli tu už mnohí, ktorí to tiež skúsili a prestali, ale to naozaj vôbec nevadí, lebo aspoň na chvíľu chceli a aj niečo urobili. Aj preto ho  ľúbim :} . No sú aj chvíle, keď to nie je až tak jednoznačné, :} to keby náhodou čítal.

Čo týmto chcem povedať? Včera som dostala krásnu nákupnú tašku až z ďalekého New Yorku, predávanú v známom  reťazci so zdravou výživou, s karabinkou na kabelku, aby stále keď pôjdem na nákup som mala do čoho a nebalila nákup do stále a stále nových umelých tašiek a ako sa u nás na východe hutorí : "Aj tak še da!"




Prosím, neľakajte sa v popredí Zber papiera :).

Komentáre

  1. Páči sa mi ako si sa vyznala z lásky k Peťovi. Tiež som si spomenula na svojú starú mamu u ktorej na štúre viali igelitové sáčky. Ďakujem, vyčarilo mi to úsmev na tvári.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hehe, moja babka háčkovala z nastrihaných sáčkov od mlieka rohožky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčatá, tak-tak, tým našim predkom určite kreativita nechýbala, všetko spotrebovali do konečného konca :}.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. A ja už 10 rokov hovorím, že mám kamarátku, ktorá si nosí tašky do obchodu, lebo myslí ekologicky.
    Tak to je podraz. Dobre cigareťáky, aj to čo nevieš ako sa volá, veď vieš.
    A prečo spôsobuješ tie jednoznačné chvíle?

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…