Preskočiť na hlavný obsah

Slnko v tanieri

     S tekvicou HOKAIDO som sa po 1x stretla u mojej sestry, ktorá je zástankyňou zdravého životného štýlu, okrem iného :), asi tak pred piatimi rokmi.  Od tej chvíle sa na  ňu teším, teda na toto jesenné obdobie, keď sa objavia na trhu alebo v bioobchode. Farba tejto polievky je sýto oranžová, krásne optimistická a príprava je maximálne minimálna:

  t.j.  1 dyňa HOKAIDO
        1-2 mrkvy, alebo zelenina podľa chuti
        1 petržlen
        1 zemiak, nemusí byť- niekedy dám hrsť vločiek

Postup: Na oleji popražíme na kocky pokrájanú zeleninu,/ hokaido narežeme celú aj so šupkou/,ochutíme podľa chuti, zalejeme vodou a povaríme do mäkka. Vymixujeme ponorným mixérom. A máme hotovo.
Ak to chceme zdravšie, povaríme zeleninu bez popraženia oleja. Po vymixovaní môžeme pridať olivový olej.

Ak ste mičurinci, nezabudnite si vysušiť semienka a na jar zasiať do záhradky. Na ďalšiu jar by som ich chcela vypestovať sama. Ale pozor, vraj sa musia pestovať vo veľkej vzdialenosti od iných druhov tekvíc, veľmi radi preberajú vlastnosti od tých "obyčajnejších", to len preto,aby si v čo najväčšej miere zachovali svoje typické sfarbenie a chuť.

Komentáre

  1. Slunickova polevka primo zve k ochutnavce :)
    Krasne fotky barevneho podzimu! Preji pohodovy tyden,Monika...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dievčatá aj vám pekný týždeň!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Čauko, "ťažko" rozmýšľam čo dodať. Tak len,keby si k tomu pridala príbor, tak aj ochutnám. Vyzerá to chutne. Hokaido budem variť.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Daduš, nabudúce určite pridám aj lyžicu :). A nerozmýšľaj :), hlavne nie ťažko :).Pa.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Cítim neustály boj za morálnu prevahu
    (to som skopírovala z Tvojho blogu)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Daduš, :) :):), keby som nebola vydatá okamžite by som sa za teba vydala. Na pohlaví nezáleží.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…