pondelok, 18. októbra 2010

Slnko v tanieri

     S tekvicou HOKAIDO som sa po 1x stretla u mojej sestry, ktorá je zástankyňou zdravého životného štýlu, okrem iného :), asi tak pred piatimi rokmi.  Od tej chvíle sa na  ňu teším, teda na toto jesenné obdobie, keď sa objavia na trhu alebo v bioobchode. Farba tejto polievky je sýto oranžová, krásne optimistická a príprava je maximálne minimálna:

  t.j.  1 dyňa HOKAIDO
        1-2 mrkvy, alebo zelenina podľa chuti
        1 petržlen
        1 zemiak, nemusí byť- niekedy dám hrsť vločiek

Postup: Na oleji popražíme na kocky pokrájanú zeleninu,/ hokaido narežeme celú aj so šupkou/,ochutíme podľa chuti, zalejeme vodou a povaríme do mäkka. Vymixujeme ponorným mixérom. A máme hotovo.
Ak to chceme zdravšie, povaríme zeleninu bez popraženia oleja. Po vymixovaní môžeme pridať olivový olej.

Ak ste mičurinci, nezabudnite si vysušiť semienka a na jar zasiať do záhradky. Na ďalšiu jar by som ich chcela vypestovať sama. Ale pozor, vraj sa musia pestovať vo veľkej vzdialenosti od iných druhov tekvíc, veľmi radi preberajú vlastnosti od tých "obyčajnejších", to len preto,aby si v čo najväčšej miere zachovali svoje typické sfarbenie a chuť.

7 komentárov:

  1. Slunickova polevka primo zve k ochutnavce :)
    Krasne fotky barevneho podzimu! Preji pohodovy tyden,Monika...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dievčatá aj vám pekný týždeň!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Čauko, "ťažko" rozmýšľam čo dodať. Tak len,keby si k tomu pridala príbor, tak aj ochutnám. Vyzerá to chutne. Hokaido budem variť.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Daduš, nabudúce určite pridám aj lyžicu :). A nerozmýšľaj :), hlavne nie ťažko :).Pa.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Cítim neustály boj za morálnu prevahu
    (to som skopírovala z Tvojho blogu)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Daduš, :) :):), keby som nebola vydatá okamžite by som sa za teba vydala. Na pohlaví nezáleží.

    OdpovedaťOdstrániť