Preskočiť na hlavný obsah

Domov, sladký domov

Poznáte to určite. Ste na dovolenke, alebo dlhšie z domu a už sa neviete dočkať na tú polievku, čo urobíte za 10 minút, alebo na obyčajnú zemiakovú kašu. Prikladám recept, ktoré mnohé poznáte a na ktorý sa určite budeme spolu tešiť.


                                                            Kurací perkelt



kuracie stehná - podľa množstva stravníkov
1-2 cibule
2-3 PL červenej papriky
1 lyžica vegety- ja veľmi nepoužívam
čierne korenie, soľ
kúsok zelenej papriky
2 menšie paradajky
voda

Na nokerle :
600 g polohrubej múky
1 vajce
1 lyžička soli
voda

Kuracie stehná osolíme + opepríme.Nakrájame cibuľu, popražíme a opečieme stehienka. Pridáme červenú papriku, na kocky pokrájané paradajky, papriku - zalejeme vodou, aby všetky stehná boli vo vode, dochutíme a varíme do mäkka. Tesne pred dokončením, zahustíme omáčku -odoberieme trochu šťavy + cca 1 lyžička múky, necháme ešte prevariť.
  Medzitým si urobíme nokerle. Zmiešame múku, soľ, vajíčko a vodu. Cesto nesmie byť ani tvrdé, ani veľmi mokré. Do väčšieho hrnca dáme vodu, trochu soli a olej. S haluškovačom si spravíme krásne nokerle. Počkáme pokiaľ vyplávajú, zlejeme a prepláchneme vodou.


Za  osvieženie mojej chuťovej pamäte ďakujem http://kingablogger.blogspot.com/2010/03/kuraci-perkelt.html

Komentáre

  1. Nikdy som si na ziadnu polievku nespomenul a zemiakovú kasu dávali k jedlu len v univerzitnej menze, aby usetrili.
    Po slovensky sú Halusky a nie nokerle!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nikdy som si na ziadnu polievku nespomenul a zemiakovú kasu dávali k jedlu len v univerzitnej menze, aby usetrili.
    Po slovensky sú Halusky a nie nokerle!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milý Dátil, každý to má inak :), aj keď ja nie som veľmi polievková, keď nie som dlhšie doma, práve po polievkach moje srdce piští. A ako správne uvádzaš správne sú to halušky, ako si si určite všimol v pôvodnom recepte u Kingy, ale u nás doma ich voláme nokerle - volali ich tak moji rodičia, ich rodičia ... tak dúfam, že nám to prepáčiš :). Určite na to má vplyv len cca 30 km vzdialenosť od maďarských hraníc a tiež, že sa v našej rodine nokerle pripravujú z polohrúbej múky a halušky z hrubej múky. Pekný deň!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja zijem 31 rokov v zahranicí, tu sa polievky nejedia a mne nechýbali ani predtým a dnes mi tiez nechýbajú.
    Jem castejsie ryby nez dakedy doma (24.12. smradlavého kapra - tu je zakázané predávat túto lenivú mrcinu) a jediné, co sa tu je "tekuté", sú studené polievky v lete. Ale to velmi zriedka.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dátil, tie ryby ti závidím, ja ich mám veľmi rada ,aj keď ich veľmi málo varím. To je už naše prekliatie suchozemcov :).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!