Preskočiť na hlavný obsah

Predvianočná kardamónová káva

    
     Kardamón má nádhernú vôňu, trochu vianočnu, ale hlavne v ňom cítiť diaľku Orientu a v kombinácii so škoricou, hmmmm nemá chybu. Tak príjemne začal môj víkend a pokračoval ďalej :}, však dievčatá , tak po 3+2 hodinových rozboroch našich životov a smerovaní  a vypití 2 šálok kávy mám aj v týchto nočných hodinách energie na rozdávanie - žeby som začala s predvianočným upratovaním?

                                                    Predvianočná kardamónová káva


Uvar si kávu podľa chuti. Ja som zaliala čerstvo zomletú kávu. Precedila a dala variť na sporák. Pridala podľa chuti mletý kardamón ,kúsok škorice a hnedý cukor.Trošku som to povarila a precedila. A vychutnala.

PS: Komu nechýba kuráž ku koreninám- kardamónu a škorice môže pridať aj zopár zrniek čierneho korenia.

Košice sa chystajú na Advent - obrý adventný veniec v centre mesta.

Komentáre

  1. Ivka, ďakujem za pekný večer. Verím, že niekedy si to ešte zopakujeme. Iva, toho kardamón len štipku ?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Čauko Oľga, len štipku. Naschvál som nedávala množstvo, lebo každý má rád korenie podľa seba a kardamón je dosť voňavý.Recept mám na 8 šálok a z celého kardamónu, tak som to len podľa chuti.Teším sa, že si to zopakujeme :}, navrhujem pizzériu pri bloku.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak už rozumiem ako je možné blogovať ešte aj po polnoci :). Kávu nepijem, ale možno tomu MOJMU spravím. Kardamon mám tiež už nejaký čas medzi koreninami (v celosti), ale ešte som ho ani neotvorila. Myslím, že práve nadišla tá správna chvíľa.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!