Preskočiť na hlavný obsah

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

                                                        Brioche Chinois
                                       alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém - Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní ho poprášime múkou a dáme vykysnúť asi na cca 2 hodiny.    
             Medzitým si urobíme  krém - Creme patissiére - zmiešame cukor a žĺtky. Pridáme  preosiatu múku. Do mlieka vsypeme vanilkový cukor a privedieme do varu. Potom pomaličky vlejeme žĺtkovú zmes - uvaríme do zhustnutia. Dáme vychladnúť.
             Vymažeme tortovú formu maslom a múkou. Posypeme pracovnú dosku múkou a z vykysnutého cesta odrežeme 1/3. Z tej vyvaľkaj tenkú placku a vylož ňou dno tortovej formy. Zo zbytku cesta vyvaľkaj čo najväčšiu placku v tvare obdĺžnika. Celú plochu potri vychladnutým krémom a posyp napr. hrozienkami, alebo čoko-pecičkami. Ja som dala sušené brusnice. Potom cesto zroluj do válčeka a odrež cca 4 cm "šneky" - alebo lepšie tak aby sa do formy dostalo 6 "šnekov"- viď. obrázok. Naskladáme ich tak,aby medzi nimi zostalo nejaké voľné miesto. Povrch potri rozšľahaným vajíčkom. Do stále ešte nezapnutej rúry daj misku s vriacou vodou, vlož formu s cestom a zavri na 1 hodinu, neotváraj. Cesto pekne vykysne a vyplní celú formu. Po hodine formu i misku vyber a rúru predhrej na 180 ° C. Povrch opäť potri vajíčkom, vlož do horúcej rúry a peč 30 - 35 min. Po úplnom vychladnutí Brioche môžeš potrieť glazúrou z práškového cukru rozpusteného v troške vody.
pred daním do rúry s vriacou vodou

po 1 hodinovom kysnutí v rúre

nezabudla som potrieť vajíčkom

Komentáre

  1. Ahoj Ivo, tedy ty vypadaji uzasne, urcite vyzkousim! Diky za recept a fotodokumentaci:) Hezky tyden preje Monika....

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Moni aj tebe krásny týždeň!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…