Hovorí sa, že streda je kritická, tretí deň, keď naša pozornosť a energia sa pomaličky stráca, do víkendu nám ešte čo-to chýba a ja miesto toho aby som sa pripravovala na test z anglického jazyka, však Ľudka, som radšej upiekla tento linecký koláč, aj pre pánsku jazdu môjho manžela.
evidentne som nepoužila pravítko :) |
Linecký koláč so slivkovým lekvárom
2 poháre hladkej múky
1 pohár práškového cukru
1 prášok do pečiva
2 žĺtka
3/4 masla alebo Hery
2 PL mlieka
Zmiešame najprv suché ingrediencie potom pridáme žĺtky, mlieko, maslo. Vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 1/2 hodiny. Cesto rozdelíme na tretiny. Do vymazaného pekáčika natiskáme dve tretiny. Na vrch dáme obľúbený lekvár,džem- ja som použila klasicky slivkový zmiešaný s rumom a nasekanými orechami. Z poslednej tretiny cesta som našúľkala mriežky. Piekla som cca 1 hodinu pri 175 °C - trochu sa mi kazí rúra, predpokladám, že v dobrej rúre to ide rýchlejšie.
Pekný začiatok decembra!
Takýto koláč robila moja dédi, volala to "rácsos". Určite pánom chutil.
OdpovedaťOdstrániťChutil, chutil aj nám. Len nabudúce skúsim pre zmenu domáci marhuľový džem. Slivkový /ten klasický kupovaný/ milujeme, nešetrila som ním až sa nám to videlo miestami presladené, takže ho treba dať striedmejšie, ale inak moc fajn.
OdpovedaťOdstrániťKinga, dédi je babka alebo teta. A čo prosím znamená v preklade "rácsos"? Len tak zo zvedavosti.
"Dédi" bola prababka, "rácsos" je niečo ako mrežovník - http://www.akosatorobi.sk/video/1318/jablkovy-mrezovnik .
OdpovedaťOdstrániťKinga,díky som o niečo múdrejšia.
OdpovedaťOdstrániťIvi, na lineckú klasiku zabúdam, ale dnes bude - dík za inšpiráciu.
OdpovedaťOdstrániť