Preskočiť na hlavný obsah

Siesta s Adriánom Moleom

Prvý diel Adriana Molea som čítala asi pred dvadsiatimi rokmi. Keď som pred Vianocami, pri hľadaní darčekov pre moju rodinu narazila už na 6. diel pod názvom Adrian Mole a zbrane hromadného ničenia tak som vedela, že nastal čas na osobnú odmenu. Už ju mám skoro dočítanú a koniec si dávkujem, aby mi čo najdlhšie vydržal. Pred spaním je výborná,  smejem sa cez slzy a myslím, že ten smoliar už konečne nájde svoje šťastie.
Na posledný deň v práci som urobila expresný koláč, nechcem ho nazvať Tiramisu, ako ho nazývajú na internete /zdroj minibazar/ a ako zástankyňa pravých surovín ho tak nemôžem nazvať, tak mu dám  názov a to podľa toho, že je fakt dobrý. Môj syn povedal, že je taký jemnučký, tak ....

Jemnučký smotanový koláč

2 b2 2 balíky dlhých piškót
     2 šľahačkové smotany
     2 pomazánkové masla /bez príchute/
     1 hrnček kávy
     rum,alebo amaretto na pokvapkanie piškót
     práškový cukor
     kakao

Na dno menšieho pekáčika poukladáme piškóty, ktoré ešte predtým  môžeme namočiť nakrátko do uvarenej kávy, alebo ich poukladáme a potom pokvapkáme kávou a rumom /lepšie amarettom/. Do misy dáme 2 šľahačkové smotany, ja som ich skoro vymixovala do tuha a potom pridala 2 pomazánkové masla + 3-4 lyžice práškového cukru /môžete aj pridať, podľa chuti/. Vyšľaháme do tuhého krému. Na tieto pripavené a kávou obliate piškóty dáme polovicu vyšľahaného krému. Na tento krém dáme opäť vrstvu piškót- oblejeme kávou /alebo ich namočíme/ a dáme zbytok krému. Navrch posypeme kakaom. Dáme stuhnúť do chladničky, najlepšie cez noc.
   Tento koláč ocenil aj môj manžel, ktorý ma paniku, že chytí salmonelu zo surových vajec a ktoré sú nutné pri príprave pravého Tiramisu.
 



22

Komentáre

  1. Postavičku Adriana Mole si pamätám ešte z detstva, keď som pozerala v TV jeho seriály. Pamätám si, že bol taký "trapko" a vždy riešil nejaký pupák. Koláčik je krásny, smotanové "veci" ja môžem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak teraz je už 37 ročný "trapko" , rieši väčšinou vzťahy so ženami a vypisuje listy správcovi labutí a nemá problém aj predsedovi vlády.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…