nedeľa, 5. decembra 2010

Medovníky od Mariky z patchworku

      Perníky pečiem veľmi rada aj keď ja ich až tak nemusím. Moja rodina ich miluje a práve nimi začínam moje vianočné pečenie. Krásne prevoňajú byt. Vyskúšala som veľa, veľa  receptov, ale vždy ostali tvrdé ako cement, až raz mi dala recept moja kolegyňa Marika z patchworkového klubu, že tieto budú určite mäkké. A naozaj. Pečiem ich už 5 .rok a sú výborne.No, nie sú také krásne, ale ako ja hovorím, také domácke :}.
 Oľga tak vyskúšaj, recept je na 1,2 kg múky, čo je značné množstvo, ale  u nás sa poje. Už som piekla aj z polovičnej dávky stačí podeliť suroviny na polovicu.

                                                Medovníky od Mariky


1200 g hladkej múky
6 vajec
prášok do pečiva
prášok do perníka /kto chce môže si to podľa chuti ochutiť, ja pridám štipku škorice/
1 Hera
1/2 kg práškového cukr
štipka soli
8 lyžíc medu
     
   Všetko zmiešať ručne, alebo mixérom. Vymiesiť na hladké cesto, zabaliť do mikroténového sáčku a dať postáť 24 hodín do chladničky. Vyvaľkať na cca 3 mm a vykrajovať. Potrieť žĺtkom. Pečiem na 200 °C cca 10 minút, na tenko vymastenom plechu.













3 komentáre:

  1. Ivka, ďakujem určite vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Medovníky, hmmmm ... to aby som sa už aj ja pustila do ich pečenia. Ja ich musím napiecť aj na stromček, ako ozdoby, ktorých mám pomenej. Čo ma však zaujalo na obrázkoch, je červená mašinka KitchenAid. Je krásna, verím, že sa s ňou dobre robí.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Oľga, ešte som zabudla, pred vyvaľkaním cesta na doske daj trochu múky,ale iba trochu,lepšie sa bude váľkať. A tiež aj ako podľa foto vidno, perníky môžeš ozdobiť orechami,mandľami...

    Kinga, Kitchen Aid je moja láska.Mám malú kuchyňu,ale aj tak má v nej čestné miesto.Myslím,že ma chápeš :}.Je výborný, má plno doplnkov,len na jeden zabudli špeciálne pre Slovákov a to "šúchač" zemiakov. Keďže milujeme halušky a moje ruky STÁLE, ale fakt stále skončia s úrazom je to dosť "závažný nedostatok", napriek tomu sa k tomu cestu dá dopracovať aj s týmto robotom, len trochu komplikovanejšie :}.

    OdpovedaťOdstrániť