Preskočiť na hlavný obsah

Medovníky od Mariky z patchworku

      Perníky pečiem veľmi rada aj keď ja ich až tak nemusím. Moja rodina ich miluje a práve nimi začínam moje vianočné pečenie. Krásne prevoňajú byt. Vyskúšala som veľa, veľa  receptov, ale vždy ostali tvrdé ako cement, až raz mi dala recept moja kolegyňa Marika z patchworkového klubu, že tieto budú určite mäkké. A naozaj. Pečiem ich už 5 .rok a sú výborne.No, nie sú také krásne, ale ako ja hovorím, také domácke :}.
 Oľga tak vyskúšaj, recept je na 1,2 kg múky, čo je značné množstvo, ale  u nás sa poje. Už som piekla aj z polovičnej dávky stačí podeliť suroviny na polovicu.

                                                Medovníky od Mariky


1200 g hladkej múky
6 vajec
prášok do pečiva
prášok do perníka /kto chce môže si to podľa chuti ochutiť, ja pridám štipku škorice/
1 Hera
1/2 kg práškového cukr
štipka soli
8 lyžíc medu
     
   Všetko zmiešať ručne, alebo mixérom. Vymiesiť na hladké cesto, zabaliť do mikroténového sáčku a dať postáť 24 hodín do chladničky. Vyvaľkať na cca 3 mm a vykrajovať. Potrieť žĺtkom. Pečiem na 200 °C cca 10 minút, na tenko vymastenom plechu.













Komentáre

  1. Ivka, ďakujem určite vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Medovníky, hmmmm ... to aby som sa už aj ja pustila do ich pečenia. Ja ich musím napiecť aj na stromček, ako ozdoby, ktorých mám pomenej. Čo ma však zaujalo na obrázkoch, je červená mašinka KitchenAid. Je krásna, verím, že sa s ňou dobre robí.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Oľga, ešte som zabudla, pred vyvaľkaním cesta na doske daj trochu múky,ale iba trochu,lepšie sa bude váľkať. A tiež aj ako podľa foto vidno, perníky môžeš ozdobiť orechami,mandľami...

    Kinga, Kitchen Aid je moja láska.Mám malú kuchyňu,ale aj tak má v nej čestné miesto.Myslím,že ma chápeš :}.Je výborný, má plno doplnkov,len na jeden zabudli špeciálne pre Slovákov a to "šúchač" zemiakov. Keďže milujeme halušky a moje ruky STÁLE, ale fakt stále skončia s úrazom je to dosť "závažný nedostatok", napriek tomu sa k tomu cestu dá dopracovať aj s týmto robotom, len trochu komplikovanejšie :}.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…