piatok, 10. decembra 2010

Záchvat úspornosti

  Vždy mám taký upokojujúci pocit hraničiaci blaženosťou,  aká som jááá len šetrnnnáá gazdina keď uvarím z toho čo mám v chladničke, lepšie povedaná,čo je v trvanlivosti za 5 minút 12 /alebo už 12/ A tak keď som zbadala u Kingi -fantastickej food blogerke http://kingablogger.blogspot.com/2010/12/syrova-polievka.html recept na Syrovú polievku, vedela som presne, že teraz nadišiel ten správny čas na spotrebu už trolilinku zabudnutého syra :}, na presne ten skrytý za jogurtom a hruškou.
Trošku som zaimprovizovala a namiesto 200 ml smotany na varenie som dala rovnaké množstvo  mlieka a možno lyžicu smotany-zbytok, možno aj preto bola redšia, ale chuťovo bola výborná, trochu ako demikát.
 Za 1/2 hodinky som k tomu pripravila Bryndziaky a moja Záchvatová úsporná večera mohla začať.

                                 Syrová polievka od Kingi

1 lyžica masla
1 lyžica múky
1,5 l vody
2 kuracie bujóny -ja som použila 1 bio zeleninový
150 g syru Eidam
200 ml smotany na varenie
2 žĺtka
1/2 lyžičky čierneho korenia
muškátový orech
ak chcete dochuťte vegetou

Maslo jemne roztopiť a pridať lyžicu múky. priliať vodu, bujóny - dať zovrieť. Potom pridať nastrúhaný syr a variť cca 5 minút. Nakoniec zmiešať smotanu na varenie so žĺtkami, pridať k nim za jednu naberačku polievky. Za stáleho miešania priliať smotanovú zmes do poliekvy, dochutiť koreninami. Dať ešte chvíľu prevrieť. Ozdobiť čo máte, Kinga použila smažený hrášok a petržlen, ja som dala- čo mala- ľanové semeno
+ Bryndziaky.



  na        Bryndziaky  potrebujeme:


250 ml hladkej múky
80 g masla
100 g bryndze
1 vajce
2 PL kyslej smotany
soľ, 1 vajce na potretie 
rascu, mak na posypanie- ja som použila namleté ľanové semeno


Z múky+soli+masla+bryndze+ 1 vajcia+smotany vypracujeme cesto. Vyvaľkáme a formičkou povykrajujeme. Potrieme vajcom a posypeme čím chceme. Pečieme na vymastenom plechu cca 12 minút na 200 °C. 




3 komentáre:

  1. Musím to vyskúšať, len si nenapísala aká hrúbka cesta. Ď.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oľga,v pôvodnom recepte nebolo tiež uvedené, tak som to len odhadom.Ja som ich mala pomerne tenké, ak ich budeš robiť hrubšie,tak určite ich peč dlhšie.Nebolo možno zlé do nich pridať kypriaci prášok,v niektorých receptoch na internete som čítala, že tam ide.Ale inak bola to rýchlovka.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Teším sa, že si vyskúšala túto polievku. Myslím si, že ak sa použije mlieko, je treba menej vody a možno viac syru dať, aby bola hustejšia. Ale ani moja polievka nebola extrémne hustá, bola tak akurát.

    OdpovedaťOdstrániť