Preskočiť na hlavný obsah

Záchvat úspornosti

  Vždy mám taký upokojujúci pocit hraničiaci blaženosťou,  aká som jááá len šetrnnnáá gazdina keď uvarím z toho čo mám v chladničke, lepšie povedaná,čo je v trvanlivosti za 5 minút 12 /alebo už 12/ A tak keď som zbadala u Kingi -fantastickej food blogerke http://kingablogger.blogspot.com/2010/12/syrova-polievka.html recept na Syrovú polievku, vedela som presne, že teraz nadišiel ten správny čas na spotrebu už trolilinku zabudnutého syra :}, na presne ten skrytý za jogurtom a hruškou.
Trošku som zaimprovizovala a namiesto 200 ml smotany na varenie som dala rovnaké množstvo  mlieka a možno lyžicu smotany-zbytok, možno aj preto bola redšia, ale chuťovo bola výborná, trochu ako demikát.
 Za 1/2 hodinky som k tomu pripravila Bryndziaky a moja Záchvatová úsporná večera mohla začať.

                                 Syrová polievka od Kingi

1 lyžica masla
1 lyžica múky
1,5 l vody
2 kuracie bujóny -ja som použila 1 bio zeleninový
150 g syru Eidam
200 ml smotany na varenie
2 žĺtka
1/2 lyžičky čierneho korenia
muškátový orech
ak chcete dochuťte vegetou

Maslo jemne roztopiť a pridať lyžicu múky. priliať vodu, bujóny - dať zovrieť. Potom pridať nastrúhaný syr a variť cca 5 minút. Nakoniec zmiešať smotanu na varenie so žĺtkami, pridať k nim za jednu naberačku polievky. Za stáleho miešania priliať smotanovú zmes do poliekvy, dochutiť koreninami. Dať ešte chvíľu prevrieť. Ozdobiť čo máte, Kinga použila smažený hrášok a petržlen, ja som dala- čo mala- ľanové semeno
+ Bryndziaky.



  na        Bryndziaky  potrebujeme:


250 ml hladkej múky
80 g masla
100 g bryndze
1 vajce
2 PL kyslej smotany
soľ, 1 vajce na potretie 
rascu, mak na posypanie- ja som použila namleté ľanové semeno


Z múky+soli+masla+bryndze+ 1 vajcia+smotany vypracujeme cesto. Vyvaľkáme a formičkou povykrajujeme. Potrieme vajcom a posypeme čím chceme. Pečieme na vymastenom plechu cca 12 minút na 200 °C. 




Komentáre

  1. Musím to vyskúšať, len si nenapísala aká hrúbka cesta. Ď.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oľga,v pôvodnom recepte nebolo tiež uvedené, tak som to len odhadom.Ja som ich mala pomerne tenké, ak ich budeš robiť hrubšie,tak určite ich peč dlhšie.Nebolo možno zlé do nich pridať kypriaci prášok,v niektorých receptoch na internete som čítala, že tam ide.Ale inak bola to rýchlovka.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Teším sa, že si vyskúšala túto polievku. Myslím si, že ak sa použije mlieko, je treba menej vody a možno viac syru dať, aby bola hustejšia. Ale ani moja polievka nebola extrémne hustá, bola tak akurát.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…