Preskočiť na hlavný obsah

Čerešne ,Barborky, alebo u nás taká obyčaj

Tak na túto nádheru si musíme počkať až na jar. Ale 4.12  na Barborky je ten správny čas "vyklčiť" pár stromov, nie, nie, stačí zájsť do záhrady a narezať zopár vetvičiek z čerešne, slivky, zlatého dažďa, jablone,sakury,magnólie...  dať do vázy a na Štedrý deň,alebo vianočne sviatky by sme sa mali potešiť z kvitnúcich vetvičiek. 
 Ako som už spomínala, ak chcete aby vám vetvičky kvitli na toho 24. mali by ste ich narezať na Barboru, ak na Silvestra stačí o pár dní neskôr.  Pretože Barborky režeme väčšinou za chladného počasia lebo mrazu, necháme ich rozmrznúť v chladnej miestnosti /v bytovke je to trochu problém :)/.
 Až potom ich prinesieme do vykurovaného priestoru. Rozkvitnutie urýchlime častejším rosením, alebo dokonca ak pupene jemne roztvoríme ,alebo prepichneme špendlíkom.



   Ešte neviem, z čoho si narežem do vázy, ale dúfam, že vykvitnú.
Keď sme už pri čerešniach, nemôžem si nespomenúť na slovenskú klasiku Čerešne.

Komentáre

  1. Krásne farebné fotky v tomto mínusovom počasí.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Iva, dnes keď sme sa vrátili z chaty, tak sme si dali hriate podľa Vášho domáceho receptu. Je to dosť silne, ale super nás to rozohrialo. Pozdravujem babku z Kojšova. Inač na chate bolo super. Máme tam asi 40 cm snehu. Videli sme stopy od sŕn. Kardamón už máme, chyba nám len čierný čaj. Teším sa na ďalší skvelý recept. Ď.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčatá, Barborky sú vo váze, perníkové cesto sa "odležuje" do nedele a možno zajtra stihneme aj to hriate.Ešte peknú nedeľu!
    PS: Babku pozdravím.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Bola by som rada, ak by si dala presný recept na perníčky. Ja som ich vždy mala tvrdé. Musela som ich držať v krabici s jablkom. Ď.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Včera som to nestihla, dnes nevystrčím ani nos, tak moje Barborky musia počkať do pondelka.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…