sobota, 4. decembra 2010

Čerešne ,Barborky, alebo u nás taká obyčaj

Tak na túto nádheru si musíme počkať až na jar. Ale 4.12  na Barborky je ten správny čas "vyklčiť" pár stromov, nie, nie, stačí zájsť do záhrady a narezať zopár vetvičiek z čerešne, slivky, zlatého dažďa, jablone,sakury,magnólie...  dať do vázy a na Štedrý deň,alebo vianočne sviatky by sme sa mali potešiť z kvitnúcich vetvičiek. 
 Ako som už spomínala, ak chcete aby vám vetvičky kvitli na toho 24. mali by ste ich narezať na Barboru, ak na Silvestra stačí o pár dní neskôr.  Pretože Barborky režeme väčšinou za chladného počasia lebo mrazu, necháme ich rozmrznúť v chladnej miestnosti /v bytovke je to trochu problém :)/.
 Až potom ich prinesieme do vykurovaného priestoru. Rozkvitnutie urýchlime častejším rosením, alebo dokonca ak pupene jemne roztvoríme ,alebo prepichneme špendlíkom.



   Ešte neviem, z čoho si narežem do vázy, ale dúfam, že vykvitnú.
Keď sme už pri čerešniach, nemôžem si nespomenúť na slovenskú klasiku Čerešne.

6 komentárov:

  1. Krásne farebné fotky v tomto mínusovom počasí.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Iva, dnes keď sme sa vrátili z chaty, tak sme si dali hriate podľa Vášho domáceho receptu. Je to dosť silne, ale super nás to rozohrialo. Pozdravujem babku z Kojšova. Inač na chate bolo super. Máme tam asi 40 cm snehu. Videli sme stopy od sŕn. Kardamón už máme, chyba nám len čierný čaj. Teším sa na ďalší skvelý recept. Ď.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčatá, Barborky sú vo váze, perníkové cesto sa "odležuje" do nedele a možno zajtra stihneme aj to hriate.Ešte peknú nedeľu!
    PS: Babku pozdravím.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Bola by som rada, ak by si dala presný recept na perníčky. Ja som ich vždy mala tvrdé. Musela som ich držať v krabici s jablkom. Ď.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Včera som to nestihla, dnes nevystrčím ani nos, tak moje Barborky musia počkať do pondelka.

    OdpovedaťOdstrániť