Preskočiť na hlavný obsah

Vianoce ...

   Dievčatá, tak sa to u nás doma skľudnilo. Asi ako u každej z Vás, sme napapaní, napití, udarčekovaní a takí
"uvianocovaní"..... prajem krásne, pokojné vianočné sviatky.




Komentáre

  1. Ahoj Ivanko, stastne a vesele vanocni svatky a vse nejlepsi do noveho roku tobe a cele tve rodine preje Monika!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Monika, ty si ale rýchla. Ďakujem veľmi. Bol to taký ťažký rok, dúfam,že to bude už lepšie. Aj tebe všetko pekné prajem!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Iva, krásne fotky, úžasne koláče a veľmi pekne prestretý stôl. Ešte raz pekné sviatky.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tri koláče (torty)? To si kedy stihla? Ako chutila Raffaello torta, podarilo sa ju zachrániť? Krásne prestretý stôl a sviečky.
    Dnes ráno máme už úplný kľud. Dnes sa v kuchyni ukážem asi len na to, aby som si zohriala nejaké tie zvyšky a pripravím nejaké jednohubky pre návštevu. Inak plánujem oddych.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dievčatá ďakujem, ja som tak trochu maniak na pečenie, rodina už na mňa divne pozerá a hrozí,že mi rúru skonfiškujú :}. A ako správne tušíte tie okná ostali neumyté, no človek má len dve ruky :} a priority si určuje sám, však :}.
    Ale dnes je kuchyňa zavretá a tiež sa len ohrieva a užíva.
    Kinga torta zachránená, ale boli to nervy :}.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Ivanči, čím ďalej tým lepšie. Torty vyzerajú fakt dobre.
    Také podobné poháre tie strieborné sme Ti kúpili s Ingou ako svadobný dar, dúfam, že tie si nekúpila, ale vyhrabala. (viem,že si fakt nepamätáš).
    Zajtra svätá IVA.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Daduľo, som rada, že si pamätáš, čo ste mi kúpili :}, ja si tiež pamätám, nie je to s nami dúfam ešte tak zlé :}. Daduško, krásne ste mi vybrali, aj po rokoch sú pre mňa vynímočné.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…