Preskočiť na hlavný obsah

Anna Pavlova - The Dying Swan



Tak, vďaka tejto baletke Anne Pavlovej, si môžeme pochutiť na  Pavlovej torte.  Túto tortu pre ňu po 1x urobil šéfkuchár hotela vo Wellingtone v roku 1926, kde  bola ubytovaná počas svojho turné. Inšpiroval sa nadýchanou baletnou sukňou slávnej baletky.
ako vidíte bez šľahačky, ale vy ju určite nevynechajte
  
                                                            
                                                           Torta Pavlova
                                     recept FOOD 6/2001 upravený

        3         bielka
     175 g    cukru - kryštálového
     1/2 ČL   vinného octu
     1    ČL   maizeny
    300 ml    smotany na šľahanie -ja som ju vynechala,ale aj tak chutilo
     1-4 ČL  ružovej vody
     350 g     jahôd

 1. Rúru si predhrejte na 150 °C.
 2. Na papier na pečnie si obkreslite kruh o priemere cca 22 cm a položte ho na vymastený plech.
 3. Bielky šľahajte s polovicou cukru do polotuha a potom pridajte zbytok cukru + ocot + maizenu.
 4. Potom neroztekajúcu hmotu rozotrite do kruhu na papieri na pečenie. Vložte do rúry a pečte, asi hodinu.
 5. Po upečnení nechajte tortu dôjsť vo vypnutej otvorenej rúre.
 6. Nechajte dôkladne vychladnúť. Položte na servírovací tanier. Tesne pred podávaním ušľahajte do tuha          šľahačku s ružovou vodou. Na snehový korpus dajte šľahačku  a ozdobte bohato jahodami.






                                                         

                                                        

Komentáre

  1. Ach, ty si už druhá, u ktorej na blogu som dnes objavila Pavlovu... žeby znamenie zhora? Asi by som sa mala do nej pustiť aj Ja:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vanilka, to vieš JAHODY ÚTOČIA!S kľudom sa do nej pusti, niet čo pokaziť a jahody si užime práve teraz, keď je ich top sezóna.Pekný deň!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Už toľko krát som ju chcela urobiť...To som netušila že má taký romantický pôvod, ale premýšľala som prečo sa tak volá:) ďakujem Ivanka za objasnenie názvu a aj pôvodu tortičky:)... vydarila sa ti úúúplne nádherne

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ajka, aj ja som sa na ňu dlho chystala. Zaostrila som lepšie na recept, je tak jednoduchý, že už som neodolala.Ahoj.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ivka co je to ta ruzova voda ????????????

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ivet,už si si to určite vygooglila - ide o aromaticku prísadu - zabudla som dopisat,že to ide aj bez nej.Pekne pečenie!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!