Preskočiť na hlavný obsah

Baranie krúpy

   




Alebo presnejšie Jahňacie krúpy Podarilo sa mi zohnať domácu jahňacinu a na nedeľný obed uvariť túto delikatesu. Príprava je tak jednoduchá, že najťažšia vec je zohnať jahňacie-baranie mäso, čo je v mojom prípade dosť podstatná záležitosť, lebo tieto krúpy sa mi podarilo naposledy uvariť cca pred 10.rokmi.
   Čo potrebujeme?
                                           BARANIE KRÚPY
                                               Na 5 l hrniec polievky

Jahňacie mäso - ja som mala 1 nožku, časť rebierka a trochu čistého mäsa
krúpy 2-3 hrste - dlhým varením pekne zahustia polievku
fazuľa - 2 poháre- nezabudnite cez noc namočiť
koreňovú zeleninu - mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb .... čo máte, to dáte, môžte pridať aj na kocky nakrájaný zemiak- ja som nedala
1 cibuľu
2-3 strúčiky cesnaku
soľ, čierne korenie, nové korenie, červenú papriku-ja som nedala

Jahňacie mäso dôkladne nasoľte a dajte cez noc do chladničky pacovať. Na druhý deň ho dôkladne umyte od soli a vložte do hrnca s vodou, hneď pridajte nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu,cez noc namočenú fazuľu, krúpy, cesnak, dochuťte a varte minimálne 1 hodinu.Ja som ju varila pomaličky približne 2 hodiny.  Dĺžka varenia polievky závisí len od staroby barana resp.jahniatka.
   Nakoniec polievku môžte posypať petržlenovou vňaťou.

Komentáre

  1. Ivanka polievočka vypadá výýýýborne no jahňacinu som ešte neskúšala dať na vývar toť minulý týždeň sme ju piekli. Tuším nabudúce skúsim uvariť:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ajka a ja som ju nikdy nepiekla. Mám ešte jeden kúsok tak by som mohla urobiť zmenu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. úžasná! my doma zbožňujeme baraniu polievku, robievame ju s haluškami, ale takáto obmena bude určite vítaná :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Andrejka, jej, to som zase ja netušila, že to môže byť aj s haluškami, takými klasickými zemiakovými?

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!