Preskočiť na hlavný obsah

Baranie krúpy

   




Alebo presnejšie Jahňacie krúpy Podarilo sa mi zohnať domácu jahňacinu a na nedeľný obed uvariť túto delikatesu. Príprava je tak jednoduchá, že najťažšia vec je zohnať jahňacie-baranie mäso, čo je v mojom prípade dosť podstatná záležitosť, lebo tieto krúpy sa mi podarilo naposledy uvariť cca pred 10.rokmi.
   Čo potrebujeme?
                                           BARANIE KRÚPY
                                               Na 5 l hrniec polievky

Jahňacie mäso - ja som mala 1 nožku, časť rebierka a trochu čistého mäsa
krúpy 2-3 hrste - dlhým varením pekne zahustia polievku
fazuľa - 2 poháre- nezabudnite cez noc namočiť
koreňovú zeleninu - mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb .... čo máte, to dáte, môžte pridať aj na kocky nakrájaný zemiak- ja som nedala
1 cibuľu
2-3 strúčiky cesnaku
soľ, čierne korenie, nové korenie, červenú papriku-ja som nedala

Jahňacie mäso dôkladne nasoľte a dajte cez noc do chladničky pacovať. Na druhý deň ho dôkladne umyte od soli a vložte do hrnca s vodou, hneď pridajte nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu,cez noc namočenú fazuľu, krúpy, cesnak, dochuťte a varte minimálne 1 hodinu.Ja som ju varila pomaličky približne 2 hodiny.  Dĺžka varenia polievky závisí len od staroby barana resp.jahniatka.
   Nakoniec polievku môžte posypať petržlenovou vňaťou.

Komentáre

  1. Ivanka polievočka vypadá výýýýborne no jahňacinu som ešte neskúšala dať na vývar toť minulý týždeň sme ju piekli. Tuším nabudúce skúsim uvariť:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ajka a ja som ju nikdy nepiekla. Mám ešte jeden kúsok tak by som mohla urobiť zmenu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. úžasná! my doma zbožňujeme baraniu polievku, robievame ju s haluškami, ale takáto obmena bude určite vítaná :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Andrejka, jej, to som zase ja netušila, že to môže byť aj s haluškami, takými klasickými zemiakovými?

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…