Preskočiť na hlavný obsah

V sobotu

chcem zvyčajne stihnúť všetko. Dobre sa vyspať, ísť na trh a dať si dobrú kávu, potešiť sa v kníhkupectve, nakúpiť na víkend, vyprať a urobiť očistu bytu, stretnúť sa so sestrou pri čaji, šiť deky pre dvojčatá  a jasne, že dobre a hlavne rýchlo uvariť. S odretými ušami sa mi to aj zadarilo :). A na obed som pripravila:

                                 expresnú   Fazuľovú polievku s TARTE FLAMBÉE


2x 400 g  konzervy bielej fazule - pre šetrenie času

3 zemiaky
koriander - alebo petržlenová vňať
koreniny podľa chuti - t.j.čerstvo namleté čierne korenie, soľ
kúsok udeného - nemusí byť


    Postup taký jednoduchý,aby človek stíhal vykonať všetko, čo si  v sobotu zaumienil. Takže do hrnca nalejeme trochu oleja. Popražíme na ňom na kocky nakrájané zemiaky, pridáme trochu nasekaného koriandru, zalejeme vriacou vodou - množstvo záleží od vašej chuti, pridáme udené - dochutíme a varíme do uvarenia zemiakov. Pridáme umytú a precedenú fazuľu. Časť fazuľky odoberieme a ostatok vymixujeme do hladka. Nakoniec pridáme odobraté fazule a prípadne zahustíme hladkou múkou, to len v prípade,že neodhadnete správne hustotný pomer . Podávame s nakrájaným udeným a čo je najdôležitejšie s novinkou z Apetitu 11/2011 cibuľovým koláčom, alebo skôr cibuľovým chlebíkom, ktorý sa volá



                                                              TARTE  FLAMBÉE


ten si ale musíte pripraviť o niečo skôr, je nutné ho dať vykysnúť 2 hodiny. Alebo to urobte ako ja, že som si ho predpripravila deň pred pečením, t.j. cesto mi kyslo celú noc v chladničke.



Suroviny:   400 g hladkej múky
                     1 sáčok sušeného droždia t.j. 7g
                         štipka soli
Náplň: 200 g slaniny, nakrájanej na prúžky- ja som robila vegetariánske
               3 stredne veľké cibule
           200 ml creme fraiche
           soľ, čierne korenie, štipka nastrúhaného muškátového orieška
           200 g nastrúhaného ementálu


Zmiešajte droždie s 2 PL /ja som dala 3/ vlažnej vody a nechajte vykysnúť. Nepoužívajte čerstvé droždie, na tento chlebík sa nehodí, lebo cesto by vykyslo až príliš.
V miske preosejte múku, pridajte soľ, kvások a 200 ml vlažnej vody - všetko premiešajte vareškou. Vypracujte nelepivé cesto.
Cesto presuňte na pracovnú dosku a dokonale ho vypracujte. Potom ho nechajte na 2 hodiny kysnúť. Alebo ho odložte do chladničky a na druhý deň pokračujte. 
Rúru zapnite na 200°C. Vykysnuté cesto rozdeľte na 3 rovnaké diely a každý vyváľajte na pomúčenej doske.
Cesto musí byť tenké asi 2-3 mmm. Vytvarujte ho do požadovaného tvaru. Cesto preneste na plech, vyložený papierom na pečenie. Poprepichujte cesto vidličkou - to som zabudla, nič sa nestalo :). Creme fraiche dochuťte koreninami a rozotrite ho po ceste. Koláč posypte na plátky nakrájanou cibuľou, prípadne slaninou a nakoniec syrom. Pečte v rozohriatej rúre 10 minút do zlatista.


 
 


Komentáre

  1. vidim ze posledne cislo v poslednych prispevkoch bloggeriek fičíí.. o tarte flambee som citala a vyzera to mnam, asi musim skusit :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Najprv som nevedela, čo to TARTE FLAMBÉE je, ale už som v obraze. Pod týmto názvom som túto pochúťku nepoznala.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Marysity,fičí,fičí, Apetit zvyčajne nesklame.
    Kinga, ani ja som nechyrovala,že to má taký názov.Som vďačná za každé chlebové cesto - v prípade, že doma nie je chlieb a obchody sú zatvorené.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…