Preskočiť na hlavný obsah

Sezónne varenie a pečenie


sobotňajší nákup z trhu

To, čo bolo pre našich predkov úplne samozrejmé, že varili zo surovín, ktoré práve "odtrhli" (jasne,že okrem zimy) a nenavštevovali supermarkety (tuším, že len preto, že neboli) pod zámienkou kúpenia jahôd, alebo paradajok v decembri :), to my po dovozovom boome (keď v socializme boli v zelovoci len zemiaky a kapusta) začíname chápať a praktizovať.
V Čechách (aj inde smerom na Západ) letia Farmárske trhy,  v Košiciach máme zatiaľ len starý dobrý trh a ja sa len spolieham na tetušky od ktorých kupujem zeleninu, na ich tvrdenia, že nehnoja, leho hnojivá sú drahé.
   Z môjho sobotňajšieho nákupu som vybrala mrkvu, orechy, vajíčka a pripravila:

                                                                   Mrkvový koláč
                                                                                                                                      upravený z F.O.O.D  10/2011

160 g polohrúbej múky
1 ČL jedlej sódy
5 vajec - žĺtky a bielka zvlášť
30 g masla
220 g cukru - ja som dala 150 g hnedého a stačilo
100 g mrkvy - najemno nastrúhanej
1 ČL škorice
4 mleté klinčeky
3 guličky nového korenia - namletého-nedala som
2 PL rumu
60 g orechov - nastrúhaných - ja som ich namlela, nie úplne na múčku,aby ich bolo trochu cítiť pod zubami
tuk a múku na vymazanie formy

Múku preosejte a rozmiešajte do nej sódu. Formu o priemere 24 cm vytrite tukom a posypte hrubou múkou. Žĺtky vyšľahajte s maslom -izbovej teploty + cukrom do peny. Z bielkov a štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh. Pridajte do nej nastrúhanú mrkvu, orechy, korenia a rum, potom túto zmes vmiešajte do žĺtkov. Premiešajte a postupne vmiešajte múku.
    Cesto vlejte do formy a pečte na 170°C cca 50 minút.
V recepte je uvedená tvarohová a žĺtková plnka, ktorá sa robí zo surových vajec, keby som tento koláč robila cez víkend asi by som ju urobila, ale ja som ju piekla v pondelok na bežný deň. Tak  som si to uľahčila, vymiešala som nátierkový tvaroh s trochou práškového cukru a podávala som ku koláču.

PS: Mrkvový koláč má sezónu aj na jar, stačí vymeniť škoricu za citrón a mrkvu za mrkvičku.

Komentáre

  1. Viktória,vydaril :), ale práve pred hodinou som na objednávku manžela dopiekla ďalší a s tým je to horšie :). Myslím,že sa mi to stalo 1x, zabudla som dať do bielok žĺtkovú masu s cukrom.No, už som asi spala, začala som okolo 10 večer, cesto sa mi videlo tak trochu tuhé tak som pridala trochu viac rumu :).Prišla som na to, keď som upratovala kuchyňu, tak som tú žĺtkovú hmotu dala pekne navrch a dopiekla. Zajtra sa uvidí, či sa to bude dať jesť. Dobrú noc!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…