Preskočiť na hlavný obsah

Sezónne varenie a pečenie


sobotňajší nákup z trhu

To, čo bolo pre našich predkov úplne samozrejmé, že varili zo surovín, ktoré práve "odtrhli" (jasne,že okrem zimy) a nenavštevovali supermarkety (tuším, že len preto, že neboli) pod zámienkou kúpenia jahôd, alebo paradajok v decembri :), to my po dovozovom boome (keď v socializme boli v zelovoci len zemiaky a kapusta) začíname chápať a praktizovať.
V Čechách (aj inde smerom na Západ) letia Farmárske trhy,  v Košiciach máme zatiaľ len starý dobrý trh a ja sa len spolieham na tetušky od ktorých kupujem zeleninu, na ich tvrdenia, že nehnoja, leho hnojivá sú drahé.
   Z môjho sobotňajšieho nákupu som vybrala mrkvu, orechy, vajíčka a pripravila:

                                                                   Mrkvový koláč
                                                                                                                                      upravený z F.O.O.D  10/2011

160 g polohrúbej múky
1 ČL jedlej sódy
5 vajec - žĺtky a bielka zvlášť
30 g masla
220 g cukru - ja som dala 150 g hnedého a stačilo
100 g mrkvy - najemno nastrúhanej
1 ČL škorice
4 mleté klinčeky
3 guličky nového korenia - namletého-nedala som
2 PL rumu
60 g orechov - nastrúhaných - ja som ich namlela, nie úplne na múčku,aby ich bolo trochu cítiť pod zubami
tuk a múku na vymazanie formy

Múku preosejte a rozmiešajte do nej sódu. Formu o priemere 24 cm vytrite tukom a posypte hrubou múkou. Žĺtky vyšľahajte s maslom -izbovej teploty + cukrom do peny. Z bielkov a štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh. Pridajte do nej nastrúhanú mrkvu, orechy, korenia a rum, potom túto zmes vmiešajte do žĺtkov. Premiešajte a postupne vmiešajte múku.
    Cesto vlejte do formy a pečte na 170°C cca 50 minút.
V recepte je uvedená tvarohová a žĺtková plnka, ktorá sa robí zo surových vajec, keby som tento koláč robila cez víkend asi by som ju urobila, ale ja som ju piekla v pondelok na bežný deň. Tak  som si to uľahčila, vymiešala som nátierkový tvaroh s trochou práškového cukru a podávala som ku koláču.

PS: Mrkvový koláč má sezónu aj na jar, stačí vymeniť škoricu za citrón a mrkvu za mrkvičku.

Komentáre

  1. Viktória,vydaril :), ale práve pred hodinou som na objednávku manžela dopiekla ďalší a s tým je to horšie :). Myslím,že sa mi to stalo 1x, zabudla som dať do bielok žĺtkovú masu s cukrom.No, už som asi spala, začala som okolo 10 večer, cesto sa mi videlo tak trochu tuhé tak som pridala trochu viac rumu :).Prišla som na to, keď som upratovala kuchyňu, tak som tú žĺtkovú hmotu dala pekne navrch a dopiekla. Zajtra sa uvidí, či sa to bude dať jesť. Dobrú noc!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…