Preskočiť na hlavný obsah

Koláč z tekvice a čokolády

Tekvice na nás v tomto období útočia a my sa im nebráňme. Však ich sezóna príde až o rok. Na dnešný nedeľný deň som upiekla koláč, ktorý je skôr taký tekvicový chlebík. Môjmu manželovi by viac chutil keby bol viac sladký, omylom som dala len 1/3 pohára cukru,  tak naň nezabudnite :).

                                   TEKVICOVÝ KOLÁČ S  ČOKOLÁDOU
                                                                      
1 3/4 pohára hladkej múky
1  ČL sódy bikarbóny /alebo kypriaceho prášku/
1/2 ČL soli
1/2 ČL škorice
1/2 ČL čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
1 1/2 pohára cukru
1/2 pohára oleja
1/3 pohára vody
1 pohár tekvicového pyré
2 vajcia
1 ČL vanilkového extraktu
100 g čokoláda na varenie
orechy - nahrubo nasekané - nemusia byť

1. Rúru si predhrejeme na 200°C. Vymastíme si formu s rozmermi srnčieho chrbáta a posypeme hrubou múkou. 
2. Do mixéra si dáme vajíčka s cukrom a vymiešame do svetlej hmoty. Potom pridáme postupne, olej, vodu, vanilku a vychladnuté tekvicové pyré, ktoré sme si urobili tak, že sme si rozkrojili tekvicu typu Buttenut, dali na plech vyložený papierom na pečenie a piekli na 200°C cca 40 minút - treba pichnúť vidličkou, či už sú tekvice mäkké. Všetko vymiešame do hladka.
3. V druhej mise zmiešame múku,soľ, sódu na pečenie, škoricu, muškát.oriešok a vsypeme do vymixovanej mokrej zmesy. Potom to vylejeme do pekáčika. Medzitým si roztopíme  čokoládu na varenie v kašičkovare a vsypeme doň hrsť nahrubo nasekaných orechov. Potom ju vylejeme na vrch- na zmes v pekáčiku. Pečieme cca 40 minút na 200°C. 

po 40 minútovom pečení

pred pečením cesto môžte popísať nožom,bude mať taký "neupravený" vzhľad
  

Komentáre

  1. mnam, ja mam taketo sladke chlebiky velmi rada a tento vyzera fantasticky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mmmm..mmmm..očarujúce a iste veľmi voňavé :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivanka, velmi zaujimavy receptik. Tvoj tekvicovy chlebik vyzera tak chutnucko.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Bol "fajný",ale nabudúce nezabudnúť lepšie čítať recept - málo cukru, ale mne stačilo :).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…