pondelok, 17. októbra 2011

Koláč z tekvice a čokolády

Tekvice na nás v tomto období útočia a my sa im nebráňme. Však ich sezóna príde až o rok. Na dnešný nedeľný deň som upiekla koláč, ktorý je skôr taký tekvicový chlebík. Môjmu manželovi by viac chutil keby bol viac sladký, omylom som dala len 1/3 pohára cukru,  tak naň nezabudnite :).

                                   TEKVICOVÝ KOLÁČ S  ČOKOLÁDOU
                                                                      
1 3/4 pohára hladkej múky
1  ČL sódy bikarbóny /alebo kypriaceho prášku/
1/2 ČL soli
1/2 ČL škorice
1/2 ČL čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
1 1/2 pohára cukru
1/2 pohára oleja
1/3 pohára vody
1 pohár tekvicového pyré
2 vajcia
1 ČL vanilkového extraktu
100 g čokoláda na varenie
orechy - nahrubo nasekané - nemusia byť

1. Rúru si predhrejeme na 200°C. Vymastíme si formu s rozmermi srnčieho chrbáta a posypeme hrubou múkou. 
2. Do mixéra si dáme vajíčka s cukrom a vymiešame do svetlej hmoty. Potom pridáme postupne, olej, vodu, vanilku a vychladnuté tekvicové pyré, ktoré sme si urobili tak, že sme si rozkrojili tekvicu typu Buttenut, dali na plech vyložený papierom na pečenie a piekli na 200°C cca 40 minút - treba pichnúť vidličkou, či už sú tekvice mäkké. Všetko vymiešame do hladka.
3. V druhej mise zmiešame múku,soľ, sódu na pečenie, škoricu, muškát.oriešok a vsypeme do vymixovanej mokrej zmesy. Potom to vylejeme do pekáčika. Medzitým si roztopíme  čokoládu na varenie v kašičkovare a vsypeme doň hrsť nahrubo nasekaných orechov. Potom ju vylejeme na vrch- na zmes v pekáčiku. Pečieme cca 40 minút na 200°C. 

po 40 minútovom pečení

pred pečením cesto môžte popísať nožom,bude mať taký "neupravený" vzhľad
  

5 komentárov:

  1. mnam, ja mam taketo sladke chlebiky velmi rada a tento vyzera fantasticky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mmmm..mmmm..očarujúce a iste veľmi voňavé :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivanka, velmi zaujimavy receptik. Tvoj tekvicovy chlebik vyzera tak chutnucko.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Bol "fajný",ale nabudúce nezabudnúť lepšie čítať recept - málo cukru, ale mne stačilo :).

    OdpovedaťOdstrániť