Preskočiť na hlavný obsah

Koláč z tekvice a čokolády

Tekvice na nás v tomto období útočia a my sa im nebráňme. Však ich sezóna príde až o rok. Na dnešný nedeľný deň som upiekla koláč, ktorý je skôr taký tekvicový chlebík. Môjmu manželovi by viac chutil keby bol viac sladký, omylom som dala len 1/3 pohára cukru,  tak naň nezabudnite :).

                                   TEKVICOVÝ KOLÁČ S  ČOKOLÁDOU
                                                                      
1 3/4 pohára hladkej múky
1  ČL sódy bikarbóny /alebo kypriaceho prášku/
1/2 ČL soli
1/2 ČL škorice
1/2 ČL čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
1 1/2 pohára cukru
1/2 pohára oleja
1/3 pohára vody
1 pohár tekvicového pyré
2 vajcia
1 ČL vanilkového extraktu
100 g čokoláda na varenie
orechy - nahrubo nasekané - nemusia byť

1. Rúru si predhrejeme na 200°C. Vymastíme si formu s rozmermi srnčieho chrbáta a posypeme hrubou múkou. 
2. Do mixéra si dáme vajíčka s cukrom a vymiešame do svetlej hmoty. Potom pridáme postupne, olej, vodu, vanilku a vychladnuté tekvicové pyré, ktoré sme si urobili tak, že sme si rozkrojili tekvicu typu Buttenut, dali na plech vyložený papierom na pečenie a piekli na 200°C cca 40 minút - treba pichnúť vidličkou, či už sú tekvice mäkké. Všetko vymiešame do hladka.
3. V druhej mise zmiešame múku,soľ, sódu na pečenie, škoricu, muškát.oriešok a vsypeme do vymixovanej mokrej zmesy. Potom to vylejeme do pekáčika. Medzitým si roztopíme  čokoládu na varenie v kašičkovare a vsypeme doň hrsť nahrubo nasekaných orechov. Potom ju vylejeme na vrch- na zmes v pekáčiku. Pečieme cca 40 minút na 200°C. 

po 40 minútovom pečení

pred pečením cesto môžte popísať nožom,bude mať taký "neupravený" vzhľad
  

Komentáre

  1. mnam, ja mam taketo sladke chlebiky velmi rada a tento vyzera fantasticky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mmmm..mmmm..očarujúce a iste veľmi voňavé :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivanka, velmi zaujimavy receptik. Tvoj tekvicovy chlebik vyzera tak chutnucko.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Bol "fajný",ale nabudúce nezabudnúť lepšie čítať recept - málo cukru, ale mne stačilo :).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…