Preskočiť na hlavný obsah

Streda, čokoláda a kardamón


Upiekla som nielen pre našich kamarátov. Po dnešnej špagetovej večeri budeme mať tento Čokoládový koláč s kardamónom.

150 g tuku
100 g hnedého cukru-odporúčajú až 200g,čo je zbytočné
100 g čokolády na varenie -čo s najvyšším obsahom kakaa
50 g kakaa
160 ml mlieka
3 veľké vajcia
170 g hladkej múky
1 ČL kardamónu -ja som dala 2, záleží od vašej chuti
1,5 ČL prášku na pečenie
1/2 ČL sódy na pečenie
štipku soli, hrsť nasekaných orechov

Poleva: 100 g čokolády -tiež s aspoň s 50% obsahom kakaa, 50 g masla, 150 g práškového cukru-ja som dala 100g, štipka soli, 1-2 PL mlieka-mne nebolo treba

1. Do kašičkovaru dáme čokoládu spolu s tukom roztopiť,najlepšie s maslom a dáme schladiť.
2. Medzitým si vyšľaháme celé vajíčka spolu s cukrom do peny. Pridáme postupne už schladenú čokoládovú zmes + múku, mlieko, soľ , orechy, kardamón a nakoniec sódu a kypriaci prášok.
3. Cesto vylejeme do pekáčika, najlepšie s papierom na pečenie a pečieme na 20°C cca 40 minút.
4. Urobíme si polevu - klasicky nad parou roztopíme čokoládu spolu s cukrom, maslom a štipkou soli -ak je príliš hustá, môžeme zriediť mliekom. Po schladnutí koláča polevu natrieme a posypeme nahrubo nasekanými orechami.

Komentáre

  1. Mnaaaaaaaam, ten vyzera tak mocno cokoladovo, az mi slinky tecuuuuuu:) Mnam,mnam, mnami

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…