Preskočiť na hlavný obsah

Čokoládovo zázvorový koláč

   Bleskovka, ktorá prevonia byt.

                                           Čokoládovo zázvorový koláč
                                                               CL 6/2011 

150  g masla
150 g hnedého cukru
150 g čiernej melasy
225 g hladkej múky, môžte preosiať
1 1/2 ČL  čerstvo nastrúhaného zázvoru
1 1/2 ČL škorice
1 1/2 ČL sódy bikarbóny
190 ml mlieka
1 vajce 
100 g čokolády nahrubo nasekanej

Postup:  
1. Maslo s cukrom vyšľahajte do peny, Pridajte vajce a melasu. Na striedačku pridávajte múku, koreniny mlieko. Potom nahrubo nasekanú čokoládu a nakoniec zľahka sódu bikarbónu.

 2. Masu vylejeme do vymastenej a múkou posypanej formy - ja som piekla vo forme veľkosti srnčieho chrbáta. Navrch som poukladala orechy, ale podľa receptu tam nie su, ale odporúčam. Piecť na 170 °C cca 40-45 minút.

Komentáre

  1. Ivanka ten koláč vypadá neodolateľne:) a ako som čítala, predpokladám že si chorá...a to sa ti chcelo vypekať?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ajka, mne sa chce vypekať skoro stále. Ale ako vidíš ide o nekomplikovaný,rýchly recept. Ako tak sledujem svoj zdravotný stav, mala som to asi lepšie vyležať.Takže už bežím!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Ivo, recept si ukladam, kolac vypada nadherne a zazvor miluji, diky! Chtela jsem se jeste zeptat co to je za kucharku a nebo je to casopis? Ty citronovo levandulove dortiky vypadaji take skvele! Mej se krasne, Monika.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ivi, včera došlo na tvoj škoricový zázrak. Bol úžasný. Dcéra si včera schovala na desiatu (inak by jej nezostal) a v škole oň prišla, spolužiačka zmlsla. Toto vyzerá tiež famózne.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Miška, ešte raz vitaj na Slovensku!
    Moniko,vidíš,aká som lenivá vypísať celý zdroj -napísala som skratku CL,čo je Country Living,ale anglické vydanie 7/2011,vydarené číslo.Citrón a levanduľa, to musí byť len dobré,určite vyskúšam.
    Jani,to som rada.Aj môjho syna bavilo "odlupávať" si škoricové plátky,taká malá zmena po škoricových slimákoch.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ivanka máš u mňa na blogu malú pozornosť:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ivanka,tvoj blog som objavila len toť nedavno ,vdaka nasej Andrejke(Ajke),a som tomu velmi rada,lebo sa mi velmi paci:)..nech sa ti dari aj nadalej,ja budem urcite sledovaaaat:))♥

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Martinka,ďakujem, kompliment ti zo srdca vraciam, si sledovaná :) a veľmi inšpiratívna!!!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…