Preskočiť na hlavný obsah

Kapustník na plechu


                 Počula som, že sa to aj tak dá. Upiecť na plechu. Takže, keď som narazila na recept v najnovšom Apetite, zahorúca som upiekla. Bez škvariek a  určite nešetrite cesnakom.

                          Kapustník na plechu
                                                               na veľký plech



             1 kg bielej hlávkovej kapusty
        300   g polohrúbej múky
              1  ČL mletej rasce
              2  vajíčka + 1 na potretie
        soľ a mleté čierne korenie
        masť na vytretie plechu
        hrsť nasekanej petržlenovej vňate
        pre mäsitých - 150 g bravčových škvariek - pre vegetariánov - najmenej 3 strúčiky  cesnaku


     Kapustu najemno nastrúhajte a potom vysypte do vriacej osolenej vody. Varte cca 3-5 minúty, do zmäknutia. Vodu zlejte, nezabudnite si trochu nechať na neskoršie. Kapustu nechajte vychladnúť.
     Do kapusty teraz môžte pridať škvarky, namiesto nich som dala 3 pretlačené strúčiky cesnaku, múku a vajcia. Všetko premiešame. Konzistenciou by to malo byť ako cesto na hustejšie zemiakové placky. Ak je to príliš husté, prilejte trochu vody, v ktorej sa varila kapusta. Osoľte, opeprite, pridajte rascu a nakrájanú petržlenovú vňať. 
     Plech vyložte papierom na pečenie, potrite masťou a rovnomerne rozotrite zmes.
     Pečte do zlatista, v predhriatej rúre na 180°C asi 30 minút. Ale pozor, každá rúra je iná - ja som piekla na 200°C skoro hodinu. Nezabudnite v polovičke pečenia potrieť povrch rozšľahaným vajíčkom. Nechajte trochu vychladnúť a môžte nakrájať.


Komentáre

  1. Mám jeden dotaz, to je ze zelí? Mě to vždycky mate.. A šlo by to případně udělat z kapusty? Jak je slovensky, abych byla o něco chytřejší.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Chica loca kim, kapusta je po česky zelí.Aj keď máme tak podobné jazyky, určité slová nám robia problémy :).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mňam, jak by som si dala... skuvíňam tu v práci od hladu. muaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ivanka, super dakujem... tiez som na to pozerala ale nedostala som sa k tomu....ale vidim, ze chutilo, tak sa do toho pusim :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ivanka, :)) musim sa na sebe smiat, v novom apetite je podobny recept, nie tento...som si to pomylila...ale nevadi, uz robim ten tvoj...som na neho moooc zvedava :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. .)))) asi potrebujem dovolenku...je to ono...teraz som si to pozrela poriadne...ach jaj...."Zuza nerob paniku" .))) ale zasa na druhej strane...pokecam si :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Viki,aj ja som v práci hladovala :(,ale už som to zdárne dobehla :(.
    Zuzka, dobre si si pokecala :))), ale nečudujem sa ti,že si ani veľmi nepostrehla, že ide o ten istý recept.Veľmi som špekulovala, ako preložiť Zelňáky se škvarky, keď som síce piekla Zelňáky,ale bez škvariek. Tak mi to nejak takto vychádzalo, ale keď ťa napadne,ako to lepšie preložiť,napíš mi,díky. Inak,podaril sa?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. :))) podaril...az na to ze som tam nedala ani ja skvarky...a zabudla som tam dat aj petrzlen :))) ale nemyslim si ze sa nezje ... prave naopak, chuti :) a nazov to ma podla mna dobry...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Kapustník vyzerá báječne, ale moje fajnovky by ho nejedli, celý plech by zostal na mňa. Ale cez voľno si ho urobím z polovičnej dávky a s radosťou sa objem.
    Chica loca kim, z vašej kapusty = nášho kelu nerob...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Zuzka,s tým zabudnutým petržlenom si ma rozosmiala, človek sa poteší,že nie je jediný a vraj bude aj horšie :))).
    Janka, po prvý krát v živote som si dala online prekladač česko-slovenský, lebo som zostala v šoku, že kapusta po česky je kel. A tam to bolo- kapusta znamená zelí aj kel. Takže Janka, ďakujem a k anglickému slovníku si priložím asi aj ten český :))).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…