sobota, 8. októbra 2011

Chilli con carne v pyžamový deň


pre môjho syna Jakuba. V lete v tábore nám s nadšením komentoval, že strava je výborná a to Chilli con carne bolo fantastické. Kde sú tie časy, keď tety kuchárky varili špenát, granadír, fašírky ... inovácie došli už aj do táborových kuchyní.
   Takže dnes, keď počasie bolo také pod psa, ďalší člen rodiny odcestovaný, ja so začínajúcim prechladením a nevykúrenou kuchyňou, na zahriatie som uvarila:

                                                         Chilli con carne 
 400 g uvarenej fazule /nezabudnite si ju večer namočiť/
400  g paradajok z konzervy
600 g mletého hovädzieho mäsa
1  veľkú cibuľu
3  strúčiky cesnaku
2  červené papriky 
500 ml paradajkového pretlaku
1  PL sladkej mletej papriky
1  ČL drvenej rasce
1  PL sušeného majoránu
kukuricu - jeden mrazený sáčok,alebo z konzervy 
1  ČL čili korenia - ja som dala len štipku,Kubko štipľavé nemá rád
1  PL cukru
kocka hovädzieho bujónu
soľ, mleté čierne korenie

1. V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na nom nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridáme cesnak, jeden som nakrájala na plátky a 2 ďalšie som pretlačila, pridajte na kocky nakrájanú papriku. Prisypte mletú papriku, čili a rascu. Opekajte cca 5 minút. Nakoniec pridajte mäso, mäso by sa malo opekat na chrumkavo, nie dusiť. Bujónovú kocku zalejte v 300 ml horúcej vody, dôkladne rozpustite a vlejte do mäsa.

 2.  Pridajte konzervované paradajky, paradajkový pretlak, majorán, cukor, soľ a korenie. Všetko premiešajte a nechajte dusiť. Prikryte pokrievkou  a varte na najmenšom plameni cca 25 minút- sem tam zamiešajte. Nakoniec pridajte domäkka uvarenú fazuľu, prevarte , aby sa to všetko pekne prepojilo. Podávajte s ryžou, plackami z kukurice, čipsami....syrom.

                                 Aj vám pekný pyžamový deň!



 

5 komentárov:

  1. Jedno z najsamoľúbejších jedál toho MÔJHO. Díky za pripomenutie, asi ho opäť pripravím.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ben, chilli som varila po prvýkrát a synovi chutilo,to vieš, konkurovať táborovým kuchárkam je ťažké.
    Kinga, rado sa stalo :).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ...tak som sa teda nechal inšpirovať :-) uvarené, ochutnané (zjedené bude zajtra)... výborné :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ben,to som rada a len dúfam,že naozaj chutilo.

    OdpovedaťOdstrániť