Preskočiť na hlavný obsah

Chilli con carne v pyžamový deň


pre môjho syna Jakuba. V lete v tábore nám s nadšením komentoval, že strava je výborná a to Chilli con carne bolo fantastické. Kde sú tie časy, keď tety kuchárky varili špenát, granadír, fašírky ... inovácie došli už aj do táborových kuchyní.
   Takže dnes, keď počasie bolo také pod psa, ďalší člen rodiny odcestovaný, ja so začínajúcim prechladením a nevykúrenou kuchyňou, na zahriatie som uvarila:

                                                         Chilli con carne 
 400 g uvarenej fazule /nezabudnite si ju večer namočiť/
400  g paradajok z konzervy
600 g mletého hovädzieho mäsa
1  veľkú cibuľu
3  strúčiky cesnaku
2  červené papriky 
500 ml paradajkového pretlaku
1  PL sladkej mletej papriky
1  ČL drvenej rasce
1  PL sušeného majoránu
kukuricu - jeden mrazený sáčok,alebo z konzervy 
1  ČL čili korenia - ja som dala len štipku,Kubko štipľavé nemá rád
1  PL cukru
kocka hovädzieho bujónu
soľ, mleté čierne korenie

1. V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na nom nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridáme cesnak, jeden som nakrájala na plátky a 2 ďalšie som pretlačila, pridajte na kocky nakrájanú papriku. Prisypte mletú papriku, čili a rascu. Opekajte cca 5 minút. Nakoniec pridajte mäso, mäso by sa malo opekat na chrumkavo, nie dusiť. Bujónovú kocku zalejte v 300 ml horúcej vody, dôkladne rozpustite a vlejte do mäsa.

 2.  Pridajte konzervované paradajky, paradajkový pretlak, majorán, cukor, soľ a korenie. Všetko premiešajte a nechajte dusiť. Prikryte pokrievkou  a varte na najmenšom plameni cca 25 minút- sem tam zamiešajte. Nakoniec pridajte domäkka uvarenú fazuľu, prevarte , aby sa to všetko pekne prepojilo. Podávajte s ryžou, plackami z kukurice, čipsami....syrom.

                                 Aj vám pekný pyžamový deň!



 

Komentáre

  1. Jedno z najsamoľúbejších jedál toho MÔJHO. Díky za pripomenutie, asi ho opäť pripravím.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ben, chilli som varila po prvýkrát a synovi chutilo,to vieš, konkurovať táborovým kuchárkam je ťažké.
    Kinga, rado sa stalo :).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ...tak som sa teda nechal inšpirovať :-) uvarené, ochutnané (zjedené bude zajtra)... výborné :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ben,to som rada a len dúfam,že naozaj chutilo.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…