Preskočiť na hlavný obsah

Už sme dlho nepiekli :)

      Skoro každú sobotu  o 8 hod. som na trhu dolu v meste. Väčšinou s mojou sestrou, spolu  zahajujeme sezónu  obvykle začiatkom marca, keď začínajú predávať mladé cibuľky,redkvičky a  narcisy , končíme po Dušičkách, to nakupujeme tekvice a chryzantémy. A potom pekne-krásne nesmieme vynechať náš rituál -   cappucino s croisantom /ja/ a ristrettom /moja sestra/v talianskej kaviarničke.Takto  naštartované začína náš víkend. Na túto kávu sa teším celý týždeň.

    Túto sobotu som kúpila krásnu mrkvu a tak som upiekla :


                          Mrkvový koláč


300 g  hladkej múky
2 ČL kypriacého prášku
200 g  hnedého cukru
2  ČL mletej škorice
400 g na jemno nastrúhanej mrkvy
250 g orechov, nadrobno nasekaných
hrsť hrozienok
4 vajcia
250 ml slnečnicového oleja
tuk na vymazanie plechu

Na krém: 175 g pomazánkového masla /Sabinovská-bez príchute/ ja som pridala aj tvaroh v črievku-úplne jemný
               100 g práškového cukru
                 75 g masla

Postup: 1. Rúru vyhrej na 180 °C, vylož papierom na pečenie, okraje som vymazala a osypala múkou. Zmiešaj múku + kypriaci prášok + škoricu. Pridaj mrkvu, orechy, hrozienka. Vajcia s ručným mixérom vyšľahaj spolu s cukrom do peny a potom postupne zašľahaj olej. Vlej do mrkvovej zmesi, premiešaj a vylej na plech. Peč cca 50 minút. Daj vychladnúť.
2. Na krém vymiešaj dôkladne všetky prísady a natri na vychladnutý koláč.

PS: Cesta sa mi videlo akosi veľa tak som ho piekla na veľký plech, nabudúce ho určite vyskúšam do veľkej tortovej formy /alebo pájovej/ - mám radšej vyššie koláče, ale chuťovo bol výborný - ako skoro vždy z Apetitu, len som si ho trošičku upravila.

Komentáre

  1. Ak by som ťa nepoznala, myslela by som si že máš doma aspoň 5 chlapov, ktorý milujú sladké. Keby by som v časopise uvidela koláč z mrkvy, ani by som si neprečítala návod. No keď čítam tvoje recepty a komentár k tomu (o fotkách ani nehovorím) túžim to hneď vyskúšať. Ten Váš sobotňajší rituál sa mi veľmi páči. Mala by som niečo podniknúť aj ja s mojou sestrou. My sme ešte stará škola a v sobotu upratujeme. (výhovorka pre Mira, keď sa mi nechce ísť na chatu). Tak Ď za nápad.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oľga, aj vo mne sa bije stará škola /sestra má upratovačku v piatok,tak sa vracia do vygruntovaného bytu :),slepá závisť/ tak pre moju duševnú pohodu si niekedy nadbehnem v piatok,niekedy poriadok príliš neriešim, vynííímočne deti prekvapia,ale hlavne tým naštartovaním myslím rýchle tempo očisty bytu práve po našom rituály.Pa.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Je to super, keď sa vieme tešiť z maličkosti. Musím sa pochváliť, ale ja som si urobila jesenné aramžma. Mam poci, že nič krajšie som nevidela. Škoda, že to so mnou nik nezdieľa. To si ma, ale inšpirovala ty. Povedala som si, že keď Iva, tak chutne vypeká ja tiež niečo stvorím. Tak som si urobila čaj a kochám sa. Čakám na ďalšie nakopnutie.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Doma mi zakázali piecť :), dúfam, že ich to čoskoro prejde :). Tak som si tiež uvarila čaj a čakám na to správne nakopnutie.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!