Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.
FRENCH ONION SOUP
pre 6-8 osôb
5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho vývaru /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1 1/2 pohára-nastrúhaný
1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3. Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k nej 3 lyžice múky, popražíme a zalejeme horúcim vývarom.
Pridáme víno, trochu čerstvého tymiánu, soľ a čierne korenie. Povaríme čiastočne prikryté 30 - 40 minút.
Nakoniec môžete pridať koňak.
4. Bagetky si môžete urobiť podľa svojho. Júlia ich odporúča narezať, vložiť do rúry na 165 °C piecť cca
na 30 minút do zlatista. V polovici pečenia každý kúsok poliať olivovým olejom a po dopečení potrieť cesnakom. Potom prelejte polievku do ohňovzdorných misiek, na vrch položte opečené bagetky, posypte nastrúhaným syrom a pokvapkajte trochou oleja. Pečte 20 minút. Ja som si to zjednodušila, bagetky som na sucho opiekla na panvici. Dala do taniera a posypala syrom.
Bon Appetit!
Tak toto muselo byť fantastické. Musím sa ťa ale opýtať, či polievka mala výraznú cibuľovú chuť alebo skôr takú sladkastú? MÔJ chlap neznáša chuť cesnaku a cibule, preto sa pýtam.
OdpovedaťOdstrániťFilm Julie & Julia bola super vec.
Určite je vynikajúca, ale Natália neznáša cibuľu. Jedine Ivka, že by som sa dala pozvať. (to bol len žart). Ja osobne polievky milujem, takže vďaka za inšpiráciu.
OdpovedaťOdstrániťNo máme to my ale chlapov :}, Kinga. U nás ja predimenzuvávam množstvo cesnaku do všetkého, čo v iných rodinách robia muži. Ale k tej polievke, no bola to skaramelizovaná cibuľa, takže chuť bola skôr sladkastá, ale keďže tvoj nemá rád cibuľu, uvar si ju radšej len pre seba :} a možno ochutná, ale netreba ich "znásilňovať" ani nám všetko nechutí - aj keď dosť tuho musím rozmýšľať :}.
OdpovedaťOdstrániťOli, nabudúce pozývam !
Tento recept na francúzsku cibuľovú polievku vyzerá fantasticky! 🧅🥣 Milujem, keď je jedlo plné chutí a vôní. Cibuľová polievka je jedným z mojich obľúbených jedál, a tvoj recept ma určite inšpiruje, aby som si ju pripravila doma. Máš nejaké tipy, ako dosiahnuť dokonalé zlatisté cibuľové karamelizovanie? Ďakujem za zdieľanie tohto skvelého receptu! 😊
OdpovedaťOdstrániťZistite viac na https://gastromania.sk/profesionalne-umyvacky-riadu