Preskočiť na hlavný obsah

Silvestrovský toast a novoročná šmýkačka




   Ja viem, ja viem, je načase začať s plnením predsavzatí a nenapchávať sa ... ale tieto francúzke toasty vznikli v silverstrovské ráno, keď po Vianociach zostala obschnutá vianočka :}. Čo ešte potrebujeme : takže vianočku, kvapku /no lepšie asi 2-3 lyžice smotany na varenie/ vajíčka na obalenie, práškový cukor s vanilkou a škoricu.       Takže postup je jednoduchý, obalíme nakrájanú vianočku v rozhabarkovaných vajíčkach, do ktorých sme pridali trochu smotany. Vianočku vypražíme najlepšie na pravom masle /môžeme  aj na  oleji/ a ešte teplé toasty obaľujeme v práškovo-vanilkovo-škoricovom cukre. Mňam. A hor sa posánkovať :}, alebo len tak relaxovať...
.....alebo sa v - 10 ° C mrazoch trochu poškmýkať ....


Komentáre

  1. Mnam, francouzke toasty mame take moc radi i kdyz ho delam jen z toastoveho chleba. Krasne ztraveny novorocni den !!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivanči,v roku 2011 prosím, ku každému receptu t.j. k tým kalorickým bombám niečo také, čo mi nezaútočí na sebavedomie. Dúfam, že mi neodpovieš, hor sa posánkovať. Sánky tiež neznesú hocijakú záťaž.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčatá, krásne dni plné bezpečného sánkovania a nekalorického labužníčenia!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…

Z nočného

stolíka. Krásna kuchárska kniha, s krásnymi fotografiami ešte krásnejšej Mimi, matke ôsmych detí a majiteľke 15 psov, ako to všetko zvláda, je pre mňa záhadou.  Asi to bude tým francúzskym vidiekom .....


Viac na blogu MIMI THORISSON.